Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každoročně se do školky nedostanou tisíce dětí, experti se zlobí kvůli nedostatečným ivesticím

děti
děti
Foto: Pixabay

Praha – Podle vládní zprávy rovnosti žen a mužů za loňský rok se v České republice každoročně do mateřských škol nedostanou tisíce dětí. V tomto školním roce zařízení musela odmítnout 32.000 žádostí. 

Podle školského zákona musí zřizovatelé školek od příštího školního roku zajistit místa pro všechny čtyřleté děti. Postupně budou nárok na umístění mít i tříleté a od roku 2020 dvouleté děti. Od září by měl být také povinný poslední ročník školky. Podle údajů statistického úřadu žilo na konci loňska v Česku 328.800 dětí od tří do šesti let, v roce 2012 jich bylo 362.700. Dvouletých bylo loni 111.500, pětiletých pak 109.815. Na konci roku 2012 bylo dvouletých 119.500, pětiletých 118.400.

Proti školnímu roku 2013/2014 počet neúspěšných žadatelů klesl zhruba na polovinu. Podle statistik míst ve školkách přibylo, každý rok je ale také méně dětí. „Počet odmítnutých žádostí o přijetí malých dětí do školek je velmi vysoký. ČR se stále ještě potýká s nedostatečnými kapacitami zařízení služeb péče o děti předškolního věku i přesto, že silné populační ročníky se začínají přesouvat do základních škol," uvádí zpráva.

Zařízení v letošním školním roce navštěvuje 362.700 dětí. V roce 2009/2010 místo ve školkách a jeslích mělo 314.000 chlapců a děvčat, odmítnuto bylo 29.700 žádostí. Nejvíc dětí se podařilo umístit v roce 2013/2014, a to 367.600. Zařízení tehdy zamítla 50.800 žádostí. O rok dřív neuspělo ještě o 10.000 žadatelů víc.

Právě na toto téma se dnes zaměřili experti na konferenci v Praze. Podle Hany Haškové ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR panuje v Česku kolem jeslí a školek několik mýtů. Patří mezi ně třeba to, že ČR si nemůže investice do školek dovolit či že české rodiny nemají o tuto péči zájem. Socioložka zdůraznila, že Česko má největší propad zaměstnanosti žen u matek s malými dětmi. Obtížně hledají pro dítě opatrování, na rodičovské zůstávají dlouho. „Řada západních zemí má větší podíl dětí v zařízeních, než tomu kdy bylo v socialistickém Československu," uvedla.

Podle některých názorů je pobyt v jeslích a mateřských školách pro děti škodlivý a matka by s potomky měla zůstávat co nejdéle. „Lidé, kteří vehementně vystupují proti existenci jeslí a školek pro děti do tří let, jsou přitom ti stejní, kteří bojují za to, aby u nás zůstaly kojenecké ústavy. Nevím, jestli je něco takového i v jiné zemi," řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní se naopak děti v zařízeních naučí být v kolektivu s vrstevníky a vzdělávají se.

Pobyt ve školce tak přispívá k úspěšnosti dětí ve škole, uvedl Julius op de Beke z ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování. „Utrácíme spoustu peněz na veřejnou infrastrukturu, jako jsou nové silnice, ale kolik peněz věnujeme na péči o děti? Návratnost investic do silnic je 40 let, do předškolní péče deset let. Jsou důkazy, že se investice do dětí rychle vrátí," řekl.

Témata:  děti školky školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy