Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sáblíková vyznamenání dostane. Kardinál Vlk ne. Vyvolával spory, tvrdí Zeman

Praha – Vyznamenání u příležitosti oslav 28. října z rukou Miloše Zemana převezme na Hradě rychlobruslařka Martina Sáblíková. Prezident to oznámil dnes  v TV Barrandov.

Sáblíková má na kontě pět olympijských medailí, včetně tří zlatých, 17 titulů mistryně světa či 11 celkových triumfů ve Světovém poháru. Ze sportovců Zeman už dřív předal státní vyznamenání fotbalistovi Pavlu Nedvědovi.

Mezi jmény kandidátů na státní vyznamenání je v předběžném seznamu Sněmovny také nedávno zesnulý kardinál Miloslav Vlk. O jeho vyznamenání Zeman neuvažuje, řekl v TV Barrandov. Vlk podle něj udělal všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší.

Sáblíková je na předběžném seznamu lidí, které zvažuje navrhnout Zemanovi k vyznamenání Sněmovna. Prezident dnes uvedl, že Sáblíkovou vyznamená bez ohledu na to, zda ji poslanci mezi kandidáty zařadí.

„Já už jsem o tom s Martinou mluvil, za přítomnosti dalších, a poprosil jsem ji, aby si 28. října ve svém diáři udělala volný den," řekl Zeman.

Zeman předloni fotbalistu Nedvěda vyznamenal Medailí Za zásluhy v oblasti sportu. Stejné ocenění od prezidentů republiky už dřív dostali třeba tenistka Martina Navrátilová, hokejisté Dominik Hašek a Jaromír Jágr, atleti Emil Zátopek a Jan Železný nebo žokej Josef Váňa. Z fotbalistů byli takto vedle Nedvěda vyznamenáni Josef Masopust a Antonín Panenka.

Témata:  Miloš Zeman Martina Sáblíková Miloslav Vlk státní vyznamenání 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy