reklama

Sobotka uvedl, že změny klimatu zažívá i Česko. "Máme vůči příštím generacím povinnost udělat vše pro zlepšení. Dohoda z Paříže je dobrá a racionální cesta. Je důležitá kvůli našim dětem a bezpečnější budoucnosti," uvedl.

Dlouho očekávaný Trumpův krok považuje Sobotka za chybný. "Rozhodnutí prezidenta Trumpa dohodu z Paříže silně oslabí, ale nezničí. Je škoda, že se USA izoluje ve věci důležité pro celou planetu," konstatoval premiér.

Českého ministra životního prostředí Richarda Brabce Trumpovo rozhodnutí odstoupit od pařížské dohody o klimatu nepřekvapilo. Je přesvědčen,že dohoda se tím nezhroutí.

Trumpa čelí kritice z celého světa. "Tokio se domnívá, že vůdčí role vyspělých zemí (v klimatických otázkách) je velmi důležitá a stálé plnění pařížské dohody je v tomto ohledu zásadní," uvedlo japonské ministerstvo v prohlášení s tím, že bude vyzývat USA, aby se v tématu změny klimatu angažovaly.

Mexiko, které má se Spojenými státy od Trumpova nástupu několik konfliktních témat včetně migrace či obchodních dohod, bude bez ohledu na Trumpovo rozhodnutí podle prezidenta pokračovat v plnění pařížského paktu. "Snahy, které brzdí klimatické změny, jsou morálním imperativem," uvedl prezident Enrique Peňa Nieto.

Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa za to USA platí neférově vysokou cenu proti dalším zemím.