Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici varují: Investice váznou. Překonává nás zbytek V4 i Pobaltí

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Dnešní zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrdil výsledky předběžného odhadu HDP. Ten byl v 1. čtvrtletí o 1,3 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a meziročně se zvýšil o 2,9 %. Podle analytiků bude solidní růst českého hospodářství pokračovat i ve zbytku letošního roku.

Ekonom investičního fondu Quant Aleš Michl upozornil, že z 60 procent je růst díky zahraničnímu obchodu, z 34 procent díky nákupní horečce lidí a zbytek jde za nákupy vlády. "Investice ekonomiku brzdí. Především stát má peníze a nemá připravené velké investiční projekty, což je na hlavu. Umíme rozkopat stávající dálnice, ale neumíme propojit rychlým vlakem napřímo vedle dálnice Prahu z Brnem," uvedl.

Hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák upozornil, že pokud hospodářství nemá mít v budoucnu potíže, bude třeba, aby průmyslu sekundoval také nějaký další obor. "Svůj potenciál má jistě stavebnictví," uvedl.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že růst české ekonomiky překonal výsledek drtivé většiny zemí staré EU. "Na druhou stranu ale zaostáváme za mnoha zástupci nové EU. V dalších zemích Visegrádské čtyřky byl růst vesměs vyšší. V Maďarsku byl 3,7 procenta, v Polsku 3,8 procenta a na Slovensku 3,1 procenta. Překonávají nás ale i státy Pobaltí," dodal.

"Česká ekonomika zůstane v dobré kondici i ve zbytku roku a růst se bude pohybovat kolem tří procent. Nízká nezaměstnanost a růst mezd budou nadále podporovat důvěru domácností a jejich ochotu utrácet jak za zboží, tak i za služby," uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka nejnovější data ukazují, že české hospodářství prožívá příznivé období solidního růstu, které je spojené s rekordně nízkou nezaměstnaností, rekordní produkcí automobilového průmyslu a umírněnou spotřebou.

Témata:  HDP ČR ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy