Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rezort financí uložil loterijním firmám pět pokut za 155 milionů korun

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nový zákon o hazardu platí od začátku roku a ministerstvo financí (MF) už za jeho porušení uložilo pět pokut za 155 milionů korun. Jedna nejmenovaná zahraniční loterní firma má zaplatit 40 milionů korun.

"V dubnu jsme uložili jednu desetimilionovou pokutu. Další byla 25 milionů a následovaly tři po 40 milionech korun," uvedl mluvčí MF Filip Běhal. Maximální výše pokuty je 50 milionů korun.

Podle nového zákona o hazardu mohou na trh český vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Podle odhadu MF ke konci loňského roku fungovalo 55 loterních firem, 20 z nich ukončilo činnost ještě před začátkem roku. U dalších 30 společností MF předalo podklady pro doměření daně. Správní řízení MF aktuálně vede se čtyřmi firmami.

Firma, která chce požádat podle nového zákona o licenci, musí nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a pak požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu.

Povinná fyzická registrace se týká technických online her, jako jsou ruleta nebo poker, a kurzových sázek. Nevztahuje se na loterní hry jako Sportka, Eurojackpot nebo Šťastných 10, kde se lze zaregistrovat online.

MF dosud obdrželo 44 žádostí o udělení licence k provozování her na internetu od 22 firem. Spolu se sázkovou společností Maxi-Tip ministerstvo udělilo povolení dalším čtyřem. Jde o firmy PokerStars, Sazka, Fortuna a Korunka. Všechny již svoje hry na internetu spustily.

Témata:  hazard Ministerstvo financí České republiky zákony

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy