Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření vyhnal Čechy před hospody

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Hradec Králové/Pardubice - Zákaz kouření, který od 31. května platí v restauracích, přestěhoval kuřáky na východě Čech na venkovní zahrádky a před hospody.

"Všichni nadávají, máme s tím moc práce, protože hospoda zeje prázdnotou a všichni sedí na zahrádce a kouří tam a číšníci se při jejich obsluze proběhnou," řekl ČTK například majitel restaurace La Rocket na pardubickém nádraží Dalibor Kříž.

"Pár štamgastů zatím trucuje a nechodí, ale uvidíme, jestli jim to vydrží. Například jeden kuřák, který sem chodil na bílé víno, říkal, že si to odpustí a dá si ho raději doma," řekl Kříž. Podle Kříže má restaurace kapacitu 90 míst, z toho bylo 50 v kuřácké části, na zahrádce může sedět 40 lidí. "V pátek večer bylo hodně lidí, takže se nejdříve zaplnila zahrádka a pak jim nezbylo nic jiného než si sednout dovnitř," řekl Kříž. Ten zvažuje, že před zimou koupí na zahrádku alespoň dvě plynová topná tělesa, aby lidé nemuseli kouřit v mrazu.

Kříž, který odhaduje, že mezi zákazníky restaurace bylo zhruba 70 procent kuřáků a kouří i většina personálu, zatím nechtěl dopad na tržby odhadovat. "Ještě je brzo, třeba začnou více chodit nekuřáci nebo rodiny, ale ty davy nekuřáků, které ministerstvo slibovalo, tak se zatím nekonají," řekl Kříž.

Kuřáci obsadili také zahrádku Hotelu U Beránka v Náchodě, kde se do konce května mohlo kouřit v Dannyho kavárně. "V kavárně, kde se kouřilo, nyní nikdo není. Všichni jsou na zahrádce," řekl ředitel hotelu Pavel Rys, který nechtěl odhadovat, zda bude mít nový zákon dopad na tržby. Rys nezaznamenal, že by lidé na zákaz kouření nadávali. "Vzali to tak, jak to je, my jsme si to nevymysleli," řekl Rys.

Témata:  kouření restaurace

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy