Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestěhuje se Evropský bankovní úřad do Česka? Vyjednávat bude vládní zmocněnec Dobeš

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Česko usiluje o přesun Evropského bankovního úřadu (EBA) z Londýna do Prahy. Záležitost bude mít na starosti vládní zmocněnec Karel Dobeš. Úřad, který má v Londýně 159 zaměstnanců a na jehož jednání ročně přijíždí 10.000 až 15.000 lidí, by se měl přestěhovat kvůli brexitu.

Dobeše dnes jmenovala vláda, informoval na twitteru její mluvčí Martin Ayrer. Český kabinet už svůj zájem, aby se Praha po odchodu Velké Británie z Evropské unie stala sídlem instituce, dal na vědomí představitelům unie.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl jmenovat Dobeše i kvůli jeho zkušenostem s kandidaturou na přesun evropské agentury pro družicovou navigaci GSA. Za hlavní důvody označil v předloženém materiálu Dobešovu předchozí úspěšnou misi, jeho zkušenosti, kontakty, přehled a kompetence. Zmocněncem pro spolupráci s GSA by měl Dobeš zůstat.

Zmocněnec by měl zajistit řádný průběh české kandidatury. "Bude zodpovědný za provádění a koordinaci všech aktivit souvisejících s kandidaturou, včetně zajištění a plnění komunikační strategie," stálo v materiálu pro ministry. Co nejrychlejší zřízení a obsazení funkce podle něj může zvýšit šance Česka v konkurenci ostatních států, protože se blíží start oficiálních jednání o vystoupení Británie z EU.

Česká vláda upřednostnila bankovní úřad před Evropskou lékovou agenturou (EMA), která rovněž sídlí v Londýně. Když vláda na začátku února ze dvou institucí zvolila tu bankovní, tehdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) uvedl, že Česko má v této oblasti lepší šanci.

Témata:  vláda Brexit Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy