Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální demokraté se bouří vyškrtnutí Zimoly, opouštějí jihočeskou kandidátku

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

České Budějovice – Proti vyškrtnutí exhejtmany Jiřího Zimoly z jihočeské kandidátní listiny ČSSD se ohradili dva sociální demokraté z Jihočeského kraje. Jindřich Florián a Josef Eigner z kandidátky také odešli, stejné rozhodnutí později oznámil. i její lídr Stanislav Mrvka.

Právě Zimola odstoupení Mrvky potvrdil ČTK. "Zřejmě je to reakce na nedávný zásah vedení ČSSD do naší kandidátky," uvedl Zimola. Jedničkou jihočeských sociálních demokratů by se tak měl stát bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. Musí ho ještě potvrdit stranické grémium a později všichni členové jihočeské ČSSD.

"Rozhodnutí Stanislava Mrvky i dalších členů jihočeské kandidátky nezbývá než respektovat. Reálně to bude znamenat posun celé kandidátní listiny, kdy novým lídrem se stane Ondřej Veselý," řekl stranický mluvčí Mikuláš Klang.

Veselý ČTK řekl, že neuvažuje o tom, že by kandidátní listinu opustil. Stalo by se tak jen v případě, že by na ní byl silou dosazen někdo vedením strany. "Jinak jsem připraven buď zůstat na stávající pozici, nebo přijmout i úlohu lídra. Do sociální demokracie jsem před 14 roky nevstupoval kvůli Bohuslavu Sobotkovi nebo Jiřímu Zimolovi. Vstupoval jsem proto, že jsou mi blízké ideje strany," řekl Veselý.

Florián figuroval na šesté a Eigner na 19. příčce. Místo nich se na uvolněné pozice na kandidátní listině dostali náhradníci, oznámil tajemník jihočeské ČSSD Karel Vrkoč. „Odstoupil jsem, protože jsem nesouhlasil s direktivním vyškrtnutím Jiřího Zimoly," řekl Florián ČTK.

Jihočeská ČSSD stála za Zimolou a chtěla, aby jej vedení strany na kandidátce nechalo. Sám Zimola před týdnem vyzval, aby ostatní kandidáti na listině zůstali.

ČSSD původně navrhla Zimolu na kandidátní listinu na 22. místo. Celostátní vedení strany však Zimolu vyřadilo. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka to odůvodnil tím, že by sociální demokracie mohly uškodit kauzy spojené s bývalým jihočeským hejtmanem.

Na uvolněná místa v kandidátce se nyní posunou náhradníci. Podle tajemníka jihočeské ČSSD Karla Vrkoče nelze vyloučit ani další změny. "Navrhované kandidátky budeme posílat našim členům ke schválení koncem týdne," řekl ČTK Vrkoč.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola Jihočeský kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy