Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pěstouni kouří o poznání méně, ukázal průzkum. V normálních rodinách už je to horší

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Průzkum firmy Ipsos pro společnost Dobrá rodina ukázal, že v přítomnosti dětí kouří doma či při jízdě autem šest procent kuřáků. Zvyšují tak pravděpodobnost, že potomek v budoucnu onemocní rakovinou plic.

Výsledky průzkumu při příležitosti Českého dne proti rakovině (11. května) poskytl ředitel společnosti Tomáš Böhm. "V Česku celkově kouří 30 procent dospělých, mezi pěstouny je podíl kuřáků jen necelých sedm procent. K nekuřáctví vychovávají i svěřené děti, ani ony pak v dospělosti nekouří," uvedl Böhm.

Všichni dotázaní pěstouni uvedli, že děti chrání před kuřáckými prostory a o zlozvyku s dětmi komunikují. Ve skupině dotázaných uvedlo pouze sedm procent, že jejich, či jim svěřené děti jsou také kuřáci.

Podle Böhma by to měli být především rodiče, kdo bude vychovávat potomky. "Ve skupině pěstounů díky průzkumu jasně vidíme vysokou úspěšnost, jsou-li rodiče sami nekuřáci a s dětmi o kouření mluví," dodal.

Nádory plic jsou obvykle v raných stadiích bezpříznakové. Spolu s jejich růstem se začínají objevovat příznaky. Projevují se také podle toho, o jaký typ nádoru se jedná, vysvětluje rakovinaplic.cz.

Nejčastějším příznakem rakoviny plic je kašel. Protože rakovina plic velmi často postihuje lidi s chronickou bronchitidou, při níž je kašel samozřejmostí, rozhodujícím údajem je změna charakteru kašle. Může být více dráždivý, záchvatovitý, může se změnit množství a charakter vykašlávaného sputa (hlen).

Dalším průvodním znakem je tzv. hemoptýza (vykašlávání krve pocházející z průdušek nebo plic). Ne každá vykašlávaná krev je však příznakem rakoviny plic. Nejčastěji je způsobena infekcí dolních cest dýchacích. Charakteristické, i když ne příliš časté, je vykašlávání sputa vzhledu malinového želé.

Obvyklým projevem je chrapot. Je způsoben postižením nervu (nervus laryngeus recurrens).

Příznakem již pokročilejšího onemocnění je dušnost, nechutenství (relativně často odpor k masu) a úbytek hmotnosti více než 5 % váhy během 3 měsíců bez dietních opatření.

Rostoucí nádor se dále projevuje bolestí na hrudi. V závislosti na typu nádoru má různé příčiny a různý charakter. Prorůstání nádoru do hrudní stěny se projevuje tupou přetrvávající bolestí, bolest při dýchání, která se zhoršuje při kašli a hlubším nádechu, značí zasažení pohrudnice, trvalé, kruté bolesti ukazují na zasažení nervů. Nádor na periferii může způsobovat bolest pod lopatkou.

Témata:  kouření děti zdraví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy