Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historik spustil kanonádu: Na Hradě je zemský škůdce a viceprezident Ovčáček

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Novinář a historik Petr Kučera předpovídá, že ať už Miloš Zeman obhájí prezidentský mandát, nebo ho někdo vystřídá, půjde o dobu postzemanovskou. Ta prý bude specifická tím, že se Hrad bude očišťovat od špíny, kterou tam Zeman a jeho tým zavlekli. Prezidentova mluvčího navíc ironicky nazývá viceprezidentem.

Novinář a historik Petr Kučera promluvil o tzv. době postzemanovské, tedy době, kdy na Hradě už bude zcela jiná osobnost. „Nechci tvrdit, že Miloš Zeman nastávající volby nevyhraje. Dost možná, že lid dopustí a motyka spustí a budeme ho tam mít i s viceprezidentem Ovčáčkem dál. A že se prodlouží doba čekání na Mynářovu prověrku,“ píše Kučera. „Jenomže i když se stane to neštěstí a zvolíte si „zemského škůdce“ znovu, přesto to, co po jeho zvolení přijde, bude také už postzemanovské éra,“ míní.

Historik zpochybňuje výroky některých lidí, kteří tvrdí, že Zeman býval inteligentní. Podle něj ani brilantní paměť, ani obratnost citací na inteligenci nezakládá. „Nicméně i ta paměť už zmizela kdesi vlevo dole a z vtipných citací se staly donekonečna opakované rádoby „bonmoty“ dokola přežvýkávané na náměstích. Na každém rynku mele Zeman to samé,“ dodává historik na svém blogu serveru Aktuálně.cz.

Kdyby prý byl Zeman přeci jen zvolen i podruhé, nebude už schopen řádné vykonávat funkci hlavy státu. „Problém je ale zásadnější: droga, která je pohonem Zemanova života je daleko ničivější, návykovější a depresivnější než C2H5OH; zdroj energie Miloše Zemana, jeho životní doping, vnitřní bratříček, řídící jeho kroky a dodávající jim intenzitu, je čiré egoistické Zlo,“ píše doslova Kučera.

Těžké bude prý postzemanovské období tak jako tak. Komplikovaný bude zejména „úklid na Hradě“, v zemi a lidech, „vysmýčení špíny“, které tu bude po skončení vlády Zemana hora. „Augiášův chlív je proti tomu salón po večírku dívčí školy,“ dodává. Pokud se Zeman na Hrad znovu probojuje, tak prý sice nebude škodit tak reálně jako dosud, protože už nebude tak silný.

„Rozumní politici, politologové a právníci by se měli začít zabývat tím, jak upravit ústavu tak, aby nucený odchod mentálně a fyzicky nemohoucího tvora, tohoto krále Ubu moderních českých dějin, způsobil zemi co nejmenší škody. Optimální by ovšem bylo, kdyby ti „nenormální“, kteří v sedm ráno už nespí, a důchodci, kteří si umějí spočítat, co by jim přinesl nemocniční poplatek, vzali rozum do hrsti, a Miloše Zemana ve volbách poslali s vyškoleným plavčíkem povalovat se v člunu na vysočinském kačáku,“ uzavírá svou myšlenku Kučera.

Témata:  Miloš Zeman Pražský Hrad Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy