Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD musí více mluvit o svých úspěších, myslí si šéf poslanců Sklenák

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda poslaneckého klubu strany Roman Sklenák se domnívá, že by ČSSD měla víc mluvit o tom, co dokázala ve vládě v současném volebním období prosadit. Kabinet je z tohoto pohledu úspěšný, řekl ČTK a serveru iDNES.cz.

Podle nedávného průzkumu podpora ČSSD klesla na deset procent. Sklenák tyto výsledky nechce přeceňovat ani bagatelizovat. Podle něj výsledky ovlivňuje, jaká byla atmosféra ve společnosti v době dotazování občanů. „Pokud jsem správně četl interpretaci těch, kdo ten průzkum zpracovávali, tak řekli, že řada těch, kdo se dříve označovali za naše voliče, se rozhodli k volbám nejít. Což si myslím, že nemusí být.

Na poklesu obliby strany mohly podílet i střety s prezidentem Milošem Zemanem a s bývalým ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) v době vládní krize. Podle něj ale při způsobu, jakým Zeman i Babiš vystupovali, nebylo pro ČSSD možné taktizovat s ohledem na průzkumy. „Všechno má své hranice," řekl.

Současná vláda je podle něj velmi úspěšná. „My jako sociální demokracie jsme za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) prosadili téměř vše, co jsme voličům slíbili," řekl Sklenák. „Nemusíme se stydět za to, co jsme předváděli čtyři roky. Zejména ve srovnání s vládami, které tady byly před námi," doplnil.

Sociální demokraté by se ale podle něj měli snažit víc mluvit o tom, co se jim podařilo. „My bychom měli ve volební kampani klást větší důraz na připomínání toho, co jsme pro lidi v uplynulém období udělali. Já mám trošku pocit, že možná si to lidé dostatečně neuvědomují," řekl Sklenák s tím, že díky ČSSD vzrostly platy i důchody.

Podle něj průzkumy nejsou důvodem měnit politiku nebo kampaň ČSSD. Nedovede si ani představit, že by měl někdo zpochybňovat postavení Sobotky ve straně. „My teď musíme řešit aktuální situaci s lídrem v Jihočeském kraji, tím se určitě budeme zabývat v nejbližších dnech. Jinou zásadnější personální změnu na kandidátkách nečekám," řekl Sklenák.

Prohlásil také, že by podle něj měla ČSSD postavit vlastního kandidáta do prezidentských voleb nebo podpořit nezávislého kandidáta, který by prosazoval politiku blízkou straně. Představu prý sice má, v tuto chvíli ale nechce spekulovat o konkrétních jménech.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Roman Sklenák

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.