Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EGAP zrušila zvláštní režim u exportu do Běloruska a na Ukrajinu

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) zrušila zvláštní režim pro pojišťování exportu na Ukrajinu a do Běloruska. U exportu na Ukrajinu zůstala po únoru 2014 od EGAP podpora jen několika malým a středním podnikům, energetická společnost NAEK své závazky vůči EGAP splácí. V Bělorusku je prostředí ekonomicky nestabilní.

"Obě země spadají podle kategorizace rizika Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj do nejrizikovější kategorie 7 a EGAP k nim bude přistupovat u nových obchodních případů stejně jako k dalším zemím této rizikové kategorie. U obou těchto zemí má exportní pojišťovna nastavené nové teritoriální limity," uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová.

Pro pojištění projektů na Ukrajinu je nově limit 2,5 miliardy korun, nyní je z něj vyčerpáno 1,1 miliardy korun. V případě Běloruska je z limitu 7,2 miliardy korun volných pro nové obchodní případy přibližně 1,5 miliardy korun.

"Při projednávání nových obchodních případů na Ukrajinu budou mít výhodu krátkodobé a střednědobé transakce, případně transakce se subjekty strategického významu a s příjmy v devizách," uvedl předseda představenstva EGAP Jan Procházka.

Pro export do Běloruska mohl být zvláštní režim pro pojišťování zrušen díky snížení angažovanosti EGAP v této zemi a dobré platební morálce u pojištěných případů. "Část portfolia v Bělorusku se navíc podařilo dozajistit u komerčních zajistitelů," zmínila Hikelová.

Témata:  Exportní garanční a pojišťovací společnosti Ukrajina Bělorusko dovoz a vývoz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy