Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní pojišťovna EGAP loni vymohla rekordní sumu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle informací Lidových novin loni státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) vymohla pohledávky za rekordních 1,132 miliardy korun. Největší byla částka splacená Kubou.

Loňský objem splacených dluhů je zhruba dvakrát větší než za rok 2015, kdy EGAP vymohla jen 562 milionů. Loňské celkové výsledky hospodaření EGAP zatím neoznámila, v roce 2015 vykázala ztrátu 5,45 miliardy korun.

EGAP se zaměřuje na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu z Česka.

Loni EGAP vymohla podle předsedy představenstva společnosti Jana Procházky pohledávky z 11 zemí. Kuba uhradila všechny staré dluhy - celkem za 517,3 milionu korun, což podle Procházky oživilo spolupráci Česka s Kubou.

Další stamilionové částky EGAP získala ze Slovenska a Íránu. Splacené slovenské dluhy dosáhly 282,4 milionu a íránské 193,9 milionu.

Témata:  Exportní garanční a pojišťovací společnosti dluhy Kuba CZK (česká koruna)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy