Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lihový boss Březina si prý uvědomuje vinu. Znalkyně doporučila mírnějšího typu věznice

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Šéf takzvané lihové mafie Radek Březina si podle znalkyně uvědomuje svou vinu a jsou u něj předpoklady pro resocializaci. Doporučila proto, aby mu byl trest 13 let snížen a aby byl umístěn do mírnějšího typu věznice. Žalobce naopak žádá zpřísnění trestu o čtyři měsíce na maximální možnou hranici.

Znalkyně Jana Telcová vyšetřovala Březinu loni na podzim v olomoucké vazební věznici. "Ví, že to neměl dělat a že to byla chyba. Má obrovské zázemí v rodině a je na tom psychicky tak, že užívá léky. Je výhodnější, aby pobýval ve vězení nižší kategorie. Je to výhodnější i pro společnost. V tvrdším režimu by se mohly zhoršit jeho zdravotní problémy," řekla.

Březina se podle ní nedopustil ve vězení žádných kázeňských prohřešků a má pochvaly. Poukázala i na to, že se na něm podepsal dlouhodobý pobyt ve vazbě, má deprese, kvůli nimž je psychiatricky léčen.

Žalobce Miroslav Stoklásek však v této souvislosti poukázal na to, že Březina se ve vazbě v letech 2012 až 2014 podílel na rozsáhlém ovlivňování trestního řízení, kdy z vazby instruoval své blízké a známé co mají dělat.

Také předseda senátu Ivo Lajda poukázal na to, že jiná je resocializace u člověka, který spáchal trestný čin a vinu přiznalm a jiná u člověka, který se snaží vyvinit a instruuje druhé.

Březina za rozsáhlé nelegální obchody s lihem se škodou na daních přes šest miliard korun dostal od krajského soudu nejvyšší trest, ostatních sedm mužů potrestal v rozmezí od čtyř do 12 let vězení, jeden z nich dostal podmínku.

Témata:  kauza lihová mafie Radek Březina soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy