reklama

Společně s Radkem Březinou dovolání podal také jeho někdejší spolupracovník Lubomír Kaláč, jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík a Václav David, který sklady nelegálním lihem navážel. Ostatní obhájci usnesení dosud neobdrželi. U NS tak dosud uspěl pouze Tomáš Březina.

"Dovolání mého klienta bylo odmítnuto, tím pádem je věc finálně skončena. To, zda bude klient zvažovat například ústavní stížnost, s ním budu muset teprve probrat. Uvidím se s ním příští týden," uvedl Filip Opatřil, obhájce Radka Březiny. Doplnil, že usnesení má asi 60 stran a dosud jej nečetl. 

V kauze lihové mafie bylo obžalováno osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina. Jeho bratr Tomáš jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci pak trest zvýšil na šest let a zbavil Březinu veškerého majetku. Zpřísnění se nelíbilo ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství, nebyla podle nich zohledněna jeho spolupráce. Ministr spravedlnosti nakonec podal stížnost pro porušení zákona a NS na základě stížnosti i dovolání obhajoby mu snížil trest ze šesti let na 3,5 roku vězení.

Rozhodnutí NS již obdržel také obhájce Tomáše Březiny Pavel Fryšák. "Kromě snížení trestu se nic jiného nezměnilo," řekl dnes ČTK obhájce. Vzhledem k pobytu ve vazbě má bratr šéfa lihové mafie již nárok na žádost o podmíněné propuštění z trestu, dosud však tento krok neučinil. 

NS se lihovou mafií zabývá postupně ve třech řízeních. V dubnu rozhodl, že olomoucký krajský soud musí znovu řešit část skutků dříve označených za promlčené. Nesouhlasí se zastavením stíhání v části původní obžaloby, která zahrnuje podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001, podle NS je tento závěr předčasný. Rozhodnutí se týká Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, Radka Menšíka, Ivana Kováříka a Lubomíra Kaláče. Olomoucký soudce Eduard Ondrášek ČTK řekl, že věc nařídil na 6. srpna, projedná ji v neveřejném zasedání. Nařídit bude muset i projednání případu Kováříka a Tomáše Pantlíka, jejichž rozsudky loni v červnu olomoucký vrchní soud zrušil a vrátil krajskému soudu. Soudce totiž čekal na rozhodnutí ohledně dovolání.