Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zvýšil trest pro Tomáše Březinu. Status spolupracujícího ho neochránil, odsedí si 6 let

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zvýšil o dva roky na šest let trest u Tomáše Březiny v kauze takzvané lihové mafie především kvůli jeho postavení ve zločinecké organizované skupině. Čtyřletý trest od krajského soudu považoval odvolací soud za nepřiměřeně mírný. Tomáš Březina to naopak pokládá za výsměch za jeho spolupráci s vyšetřovateli, je to prý i varovný signál pro ostatní spolupracující v budoucnu.

Tomáš Březina jako jediný v kauze získal status spolupracujícího. Podle soudu stál hned na druhé příčce pod svým bratrem Radkem Březinou, který celou skupinu řídil.

"Pokud dostal organizátor 13 let, pak by měl Tomáš Březina a další na jeho úrovni postavení dostat trest 11 let. Po zhodnocení všech kritérií je trest ukládaný soudem nepřiměřeně mírný a to i za spolupráce obviněného. Trest jsme mu tedy uložili na šest let. Snížení trestu zhruba na polovinu toho, co by mu hrozilo, je oceněním jeho role spolupracujícího," uvedl soudce Petr Andrés.

Naopak u Radka Březiny soudci nevyhověli ani jedné straně. Žalobce žádal zvýšení trestu o čtyři měsíce na maximální možnou hranici, obhajoba snížení o jeden až dva roky. "U Radky Březiny je nepochybné, že jde o hlavu zločinecké skupiny, vše vymyslel, naplánoval, organizoval, řídil a kontroloval a měl z ní veškeré výnosy. Šlo o rozsáhlou sofistikovanou trestnou činnost páchanou v dlouhém období se škodou přesahující 5,5 miliard korun, což je úkaz výjimečný. U této hlavy přichází v úvahu ukládání trestu na samotné horní hranici trestní sazby," uvedl soudce.

U obou bratrů odvolací soud naopak vyhověl žádosti obžaloby a rozhodl o propadnutí jejich celého majetku. Státní zástupce jejich cenu odhadl v řádu desítek až stovek milionů korun.

"Tento rozsudek hodnotím jako naprosto chybný, otázkou je, nakolik je vůbec zákonný. Pokud bych měl vnímat tento rozsudek jako spravedlivý, je to jasný signál všem budoucím spolupracujícím obviněným, jak se k tomu poté soud postaví. Zdejší soud absolutně nepřihlédl k rozsahu mé spolupráce. Díval se pouze na spolupráci v této věci, zapomněl na dalších 50 až 60 obviněných lidí," řekl novinářům po vynesení rozsudku Březina.

Status spolupracujícího dostal Tomáš Březina v této kauze díky rozkrytí celé činnosti lihové mafie, která podle rozsudku devět let obchodovala s nelegálním lihem. Na tento případ však navazují i další stíhání. Soudy již vynesly například rozsudky nad prvními odběrateli nelegálního lihu, které usvědčila mimo jiné právě výpověď Tomáše Březiny. Ten dnes naznačil, že se jej různé skupiny obviněných snažily ovlivňovat. "Může to být také snaha mě umlčet. Celá řada výslechů proti státní správě zatím neproběhla. Může to být určitý signál od určitých skupin lidí - umlčte ho, ať už dál nespolupracuje," doplnil Tomáš Březina.

Témata:  kauza lihová mafie Radek Březina soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy