reklama

Obě lodě se minulý týden zapojily do velkého vojenského cvičení spolu s japonskými silami poté, co byly v Severní Koreji provedeny tři starty balistických raket během tří týdnů. Podle serveru The Washington Examiner šlo o „největší přehlídku amerických námořních sil“ reagující na stále intenzivnější raketový program KLDR.

Loď USS Carl Vinson, která běžně kotví v San Diegu, byla poslána do oblasti Trumpovou administrativou v dubnu jako důrazný vzkaz Pchjongjangu, což vyvolalo vzteklé hrozby o odvetě.  Podle japonských médií teď Carl Vinson zamířil zpět k místu dislokace v Kalifornii.

USS Ronald Reagan, který byl do blízkosti Severní Koreje poslán v polovině května, by se měl vrátit na základnu námořnictva poblíž Tokia, odkud dříve vyplul.

Místo USS Carl Vinson údajně bude v západní části Tichého oceánu hlídkovat letadlová loď USS Nimitz, která je po odstavení USS Enterprise na konci roku 2012 je nejstarší americkou letadlovou lodí v aktivní službě.

V červenci pak zamíří Nimitz do Indického oceánu, kde provede společná cvičení s ozbrojenými silami Indie a Japonska, a pak do Perského zálivu. Japonské ministerstvo obrany však dodává, že v případě zhoršení situace na Korejském poloostrově může kdykoli změnit trasu.