Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi novinářem a Babišem pokračuje, oba se odvolali

Pavel Šafr
Pavel Šafr
Foto: axelspringer.de

Praha- Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti rozsudku, který mu uložil vyplatit zadostiučinění 50 tisíc korun šéfredaktorovi serveru Svobodné fórum Pavlu Šafrovi. S verdiktem nesouhlasí ani novinář, odvolal se také.

Sporem se tak bude zabývat ještě středočeský krajský soud. Novináři vadí, že ho ministr opakovaně a veřejně označil za "psychopata" a "parchanta".

O tom, že má předseda hnutí ANO Babiš zaplatit Šafrovi 50.000 korun za zásah do osobnostních práv, rozhodl letos v březnu Okresní soud Praha-západ. "Mohu potvrdit, že obě strany podaly odvolání. V současné době byli účastníci vyzváni k zaplacení soudního poplatku z odvolání. Spis proto ještě nebyl odeslán ke krajskému soudu," sdělil na dotaz ČTK mluvčí okresního soudu Adam Drobný.

Novinář podal na ministra Babiše žalobu loni v květnu. Poukázal v ní na to, že ho politik opakovaně urazil, mimo jiné v pořadu Interview ČT24. Nelíbí se mu, že Babiš směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení. Soud Šafrovi přiznal polovinu požadované částky, omluvu však nikoliv.

Okresní soud Praha-západ se zabývá i další žalobou na ochranu osobnosti, která míří na Babiše. Podal ji moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD), jemuž vadí označení za "kšeftaře"a "tuneláře" či přirovnání k exhejtmanovi Davidu Rathovi. Požaduje omluvu a 200 tisíc korun.

Témata:  Andrej Babiš Pavel Šafr Miroslav Novák

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy