Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se zachovat v případě teroristického útoku? Policie pro Čechy vydala instruktážní video

Policie ČR při zásahu
Policie ČR při zásahu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nové instruktážní video pražské policie ukazuje, jak se zachovat v případě teroristického atentátu nebo útoku osamělého střelce. Na vytvoření klipu se částkou 400 tisíc korun podílel pražský magistrát, využívat ho budou policisté po celé republice.

Videospot nese název "Utíkej, schovej se, bojuj!". Pražská policie se tak snaží reagovat na momentální bezpečností situaci ve světě a větší množství teroristických útoků. Podle jednoho z autorů projektu Ondřeje Pence původně preventisté pražského ředitelství policie cílili zejména na odbornou pedagogickou veřejnost. "Cítili jsme ale, že cílová skupina je moc malá a měli bychom ji rozšířit. Proto jsme se rozhodli, že se zaměříme na širokou veřejnosti," uvedl.

Samotný klip ukazuje modelovou situaci útoku v kancelářské budově. Titul klipu shrnuje základní strategii, kterou policisté na základě inspirace ze zahraničí překládají veřejnosti pro případ násilného útoku na veřejném místě.

Pokud existuje volná cesta, má člověk zkusit z místa ohrožení uprchnout, a poté zkontaktovat autority. Pokud to nejde, je namístě se schovat, nejlépe zamknout v uzavřeném prostoru, vypnout zvonění na telefonu a v případě možnosti zavolat policii.

Teprve když je člověk v přímém ohrožení života, měl by bojovat o svůj život, a to násilně, co nejefektivněji a s využitím okolních předmětů jako zbraní. Když dorazí policie, má se přeživší zdržet křiku a gestikulace, poslouchat pokyny a mít ruce ve viditelné pozici.

Penc zároveň varoval před některými špatnými radami, na které mohou lidé narazit. "Varujeme před tím, aby lidé přeskočili první dva kroky, tedy uteč a schovej se, a přecházeli rovnou k bojuj," uvedl.

Témata:  terorismus Policie ČR Praha

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy