Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celníci šikanují občany? Tak to přese není, je to klasický hoax, brání se policie

Celní správa
Celní správa
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Celní správa se brání nařčení, že šikanovala občany pohybující se na známé pražské vietnamské tržnice Sapa. Na sociálních sítích se objevila nařčení, že policisté doslova buzerovali návštěvníky. K celé kauze se teď oficiálně vyjádřila také státní správa.

Podle příspěvku kolujícího na facebooku zákazníky, kteří v Sapě nakupovali, oslovili příslušníci celní správy. Ti se vyptávali, zda si zákazníci vzali účtenku a následně je požádali, aby se prokázali občanským průkazem. Chtěli zjistit, zda „něco nedluží“, po chvíli jim občanské průkazy vrátili. Podle mnohých jde doslova o „buzeraci a bonzování“.

Jenže podle celní policie se vše událo poněkud jinak. „Celní správa zastavuje náhodné kolemjedoucí, kontroluje přebírání účtenek a v případě, že si je zákazník nepřevzal, začne lustrovat, zda má zaplacené daně – tak zní nejnovější HOAX šířený na sociálních sítích, proti kterému se Celní správa i Ministerstvo financí důrazně ohrazují,“ uvedla v prohlášení, které zveřejnil Týdeník policie Hana Prudičová z Celní správy.

Podle jejích slov jde o typický „fake news“, tedy falešnou zprávu, které má vyvola dojem represe a šikany a jakési nové kompetence celníků. „Jedná se přitom o klasický scénář manipulace: Skutečná událost (celní správa zastaví při integrované kontrole vozidlo vyjíždějící z tržnice) se zasadí do vylhaného kontextu (celníci dohlížejí, zda si zákazníci přebírají účtenky), přidá se jedna či dvě smyšlenky (nemáte účtenku – předložte OP) a podtrhne falešným společenským apelem (nedopusťte policejní stát apod.),“ píše se ve vyjádření.

Prudičová také vysvětluje, jak se podle Celní policie celá věc udála. „Během jedné z mnoha integrovaných kontrolních akcí Celní správy zaměřené kromě kontroly povinnosti vystavování účtenek také na pančovaný alkohol, výskyt drog, pašovaných cigaret, či zkaženého jídla, tentokrát v pražské tržnici SAPA, bylo zastaveno několik vyjíždějících vozidel a jejich řidiči požádáni o legitimaci. Tato skutečnost je asi stejně „alarmující“, jako když dopravní policie zastaví vozidlo za účelem běžné silniční kontroly,“ uvádí celníci.

Cílem akce podle Prudičové bylo pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu - konkrétně nezdaněném alkoholu, tabáku, cigaretám, padělkům či drogám, nebo kontrola nedoplatků vůči státním orgánům. „Celní správa je bezpečnostním sborem, který je za tyto oblasti plně zodpovědný a k výkonu svých kompetencí je oprávněna mj. zastavit vozidlo či požádat o legitimaci. Nejedná se pochopitelně o žádnou novou pravomoc. Celní správa důrazně odmítá, že by se zajímala o to, zda si řidiči vyzvedli účtenku, či nikoliv. Přebírání účtenek je plně na uvážení každého spotřebitele, neboť v České republice není zákonem dána povinnost účtenku převzít – na rozdíl například od Rakouska,“ připomínají celníci.

Prudičová také dodává, že při minulé kontrole ve stejné tržnici byla vybrána hotovost ve výši 640 tisíc korun a zajištěno 4 500 kusů padělků. „V případě, že by se trhovcům podařilo tyto falzifikáty prodat, škoda by byla téměř 43 milionů korun. Celní správa také zabavila přes 100 kg potenciálně nebezpečného masa,“ vysvětluje.

„Celní správa vyjadřuje politování nad šířením podobných hoaxů v seriózních médiích. Tyto konstrukce mají charakter vysoce neetického matení veřejnosti, které ve svém důsledku může ohrožovat výkon klíčových agend státu. To, nejen po zkušenostech z tragických úmrtí způsobeným otravami metanolem kvůli šíření nebezpečného alkoholu, ale také ve světle zhoršené bezpečnostní situace ve světě, považujeme v pravdě za politováníhodný trend,“ dodává za celníky Prudičová.

Témata:  celníci Policie ČR vietnamské tržnice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy