Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace horníků proti Bakalovi ve Švýcarsku se odkládá

Český multimilionář Zdeněk Bakala
Český multimilionář Zdeněk Bakala
Foto: nadacezb.cz

Ostrava - Demonstrace, kterou slovenský miliardář Pavol Krúpa chystal před sídlo finančníka Zdeňka Bakaly ve švýcarském Nyonu, na konci června nebude. Úřad města Nyonu neudělil povolení v takovém termínu a rozsahu, jak Krúpa požadoval. Slovenský finančník nyní zvažuje další kroky, kdy a kde demonstraci uskuteční. ČTK to dnes sdělila mluvčí Krúpovy skupiny Arca Capital Barbora Hanáková.

Krúpa podle ní trval na tom, aby demonstrace trvala čtyři dny. "Ze strany úřadu byla nabídnuta možnost demonstrovat v rozsahu maximálně čtyř hodin, jelikož nelze déle blokovat dopravní komunikaci a zároveň z důvodu konání jiné akce ve stejném termínu. Takto krátká demonstrace není vzhledem k závažnosti situace dostatečně efektivní a neměla by takový účinek, jaký jsme požadovali," oznámila Hanáková.

Akce měla být demonstrací lidí poškozených "vytunelováním" těžební společnosti OKD. Toho se podle Arky dopustili bývalí vlastníci a manažeři firmy OKD a její mateřské New World Resources (NWR), čímž akcionářům, zaměstnancům i daňovým poplatníkům České republiky způsobili škodu v rozsahu desítek miliard korun. Podle Krúpy měla demonstrace upozornit osoby zodpovědné za tyto škody na negativní hospodářský i sociální dopad a vyzvat je k převzetí zodpovědnosti. Vlastníkem OKD byl v dané době Bakala, upozornil Krúpa.

V dubnu Krúpa oznámil, že na akci očekává zájem tisíců lidí, především horníků z OKD a nájemníků bývalých hornických bytů, nevyloučil ale ani účast fanoušků Baníku Ostrava. Demonstraci chtěl organizovat jako fyzická osoba a hodlal platit i náklady.

OKD se do rukou investiční skupiny RPG Industries vedené Bakalou dostala v listopadu 2004. Bakala se společníky firmu ovládal prostřednictvím společnosti NWR registrované v Nizozemsku. V únoru 2016 se novým vlastníkem NWR stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. Tři měsíce poté OKD skončila v úpadku.

Společnost OKD později podala na NWR a Bakalu žalobu, v níž po nich žádá více než 24,5 miliardy korun. Na Bakalu a jeho společníka Petera Kadase podal žalobu i insolvenční správce OKD Lee Louda. Žádá, aby vrátili OKD víc než 12 miliard korun, které si v letech 2011 a 2012 vyplatili jako dividendy.

Bývalé hornické byty koupila Bakalou spoluvlastněná firma RPG Industries spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Později firmu vlastnící byty koupili noví majitelé.

V OKD se dál těží uhlí, i s dodavatelskými firmami tam nyní pracuje víc než 10.000 lidí.

Témata:  Pavol Krúpa Zdeněk Bakala OKD

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy