Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Krúpa chystá demonstraci horníků OKD před Bakalovým sídlem ve Švýcarsku

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Ostrava - Miliardář a slovenský finančník Pavol Krúpa, majitel skupiny Arca Capital, chystá na konec června čtyřdenní demonstraci před sídlem miliardáře Zdeňka Bakaly ve švýcarském Nyonu. O povolení dnes Krúpa požádal švýcarské úřady.

Demonstraci bude organizovat jako fyzická osoba a hradit bude i náklady, které odhaduje na stovky tisíc korun. Očekává zájem tisíců lidí, především horníků z černouhelné OKD, nájemníků bytů patřících OKD a akcionářů. Nevylučuje ani účast fanoušků Baníku Ostrava. ČTK to sdělila mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík a předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček ČTK řekli, že informace o demonstraci je pro ně nová, a tak zatím nevědí, kolik lidí by se jí mohlo zúčastnit.

"Očekáváme velký zájem tisíců lidí. Ještě rozhodneme, jakou účast na demonstraci zvolíme," uvedla Hanáková. Výši nákladů, které zahrnují přepravu, ubytování i stravu, odhaduje ve stovkách tisíc korun.

Půjde podle ní o demonstraci lidí poškozených "vytunelováním" firmy OKD. "Účelovými nestandardními kroky bývalých vlastníků a managementu OKD a její mateřské NWR došlo k tunelování společnosti OKD a tím byla jejím akcionářům, zaměstnancům i daňovým poplatníkům České republiky způsobena značná škoda v rozsahu desítek miliard korun," uvedla Hanáková v tiskové zprávě. Účelem demonstrace je upozornit osoby zodpovědné za tyto škody na negativní hospodářský i sociální dopad a vyzvat je k převzetí zodpovědnosti. Vlastníkem OKD byl v dané době Bakala, upozorňuje Krúpa.

"Pro mě je to nová informace, teď to slyším poprvé," řekl k chystané demonstraci Pytlík. Uvedl, že ale zatím není schopen posoudit, kolik horníků by se protestu mohlo zúčastnit.

"Jsme rádi, že se v tom pan Krúpa angažuje, a demonstraci u sídla pana Bakaly velmi rádi podpoříme," řekl Macháček. Dodal, že ale s Krúpou nejsou v přímém kontaktu, protože se už dříve nedohodli na podmínkách, které lidem nabízel v případě, že by vymohl splnění privatizační smlouvy.

Bakalou spoluvlastněná firma RPG Industries koupila bývalé hornické byty spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Později firmu vlastnící byty koupili noví majitelé.

Témata:  Pavol Krúpa OKD Švýcarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy