Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: Výsledek labouristů je inspirace pro sociální demokracii

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje za inspiraci pro sociální demokracii volební výsledek britských labouristů, kteří získali výrazně víc hlasů, než kolik jim ještě před několika měsíci předpovídaly průzkumy.

V rozhovoru s ČTK také podotkl, že s labouristy bude vzhledem k jejich síle v parlamentu nutné počítat i při jednáních o britském odchodu z Evropské unie. Sobotka doufá v to, že britská vláda začne se zbývající evropskou sedmadvacítkou jednat o podmínkách brexitu co nejdříve.

"Určitě to sociální demokracii vlilo optimismus do žil, protože ustrašenost není namístě. Kdyby byl (lídr labouristů Jeremy) Corbyn ustrašený a panikařil a místo toho, aby se vrhnul mezi voliče a mezi lidi a prosazoval labouristický program, někde v koutku přemýšlel, co bude dělat, tak by určitě nezískal pro labouristy nové mandáty tak, jak se mu to teď povedlo," řekl Sobotka, jehož sociální demokracii nedávný průzkum společnosti TNS Kantar přisoudil až čtvrté místo a zisk deseti procent hlasů.

"Já myslím, že jedna věc jsou výzkumy, navíc výzkumy několik měsíců před volbami, a jiná věc je potom volební realita, o které rozhodnou lidé, kteří přijdou hlasovat. To, co lze na Corbynovi obdivovat, je, že se mu podařilo zmobilizovat labouristické voliče. Že zmobilizoval i mladé voliče, protože výrazně vzrostl počet mladých voličů, kteří přišli k volbám, a zřejmě řada z nich dala hlas labouristům," uvedl premiér.

Labouristé sice volby nevyhráli, vláda premiérky Theresy Mayové ale oslabila a jejich postoje zřejmě bude muset zohlednit při jednání o brexitu. "Dost dobře si nedokážu představit, že by vláda konzervativní strany, která má těšnou většinu, vyjednávala o brexitu, aniž by to konzultovala s nejsilnější opoziční stranou," řekl Sobotka.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka volby ve Velké Británii Labouristická strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy