Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci asi omezí náhodné přidělování kauz soudcům

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci patrně omezí automatické a náhodné přidělování kauz soudcům, jak je chce prosadit ministerstvo spravedlnosti novelou občanského soudního řádu.

Ústavně-právní výbor před závěrečným hlasováním na plénu doporučil úpravu předsedy Jeronýma Tejce (ČSSD), aby se nový systém týkal jen insolvenčních řízení. Předlohu bude Sněmovna schvalovat patrně na přelomu června a července.

Bez doporučení výboru bude Sněmovna rozhodovat o úplném vypuštění automatického mechanismu z novely, jak je prosazuje Martin Plíšek (TOP 09). Jde podle něho o nesmyslný experiment, jenž nebyl projednání se soudní reprezentací. Výbor se nedohodl na stanovisku ani k úpravě Heleny Válkové (ANO), podle níž by měl nový systém platit zatím jen pro insolvence. Od roku 2022 by se rozšířil na ostatní případy, pokud by se jej budoucí zákonodárci nerozhodli zrušit.

Novinka, kterou prosazuje ministerstvo spravedlnosti, spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ náhodně přidělil soudci počítačový systém. Podle ministerstva je nynější způsob přidělování manipulovatelný, kauzu tedy může dostat 'ten správný' soudce. V současnosti se soudcům rozděluje práce podle postupného "kolečka" daného rozvrhem práce.

To může vést k tomu, že lze dopředu předpokládat, který soudce či senát bude řešit následující novou věc. I Ústavní soud opakovaně konstatoval, že takto lze obejít právo na zákonného soudce. Kritika vůči navrhovanému systému ovšem zní z obou nejvyšších soudů i ze Soudcovské unie.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy