Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neziskovým organizacím asi nevznikne povinnost zapsat se do rejstříku

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Neziskovým organizacím pravděpodobně nevznikne povinnost zapsat se do rejstříku, aby získaly postavení veřejné prospěšnosti.

Sněmovna by podle doporučení ústavně-právního výboru měla místo schválení sporného vládního návrhu zákona o veřejné prospěšnosti, který zápis předpokládá, upravit občanský kodex. Ze všech dalších zákonů by byl navíc vypuštěn odkaz na vládou navrhovaný zákon, pokud jej nyní obsahují.

Předloha je v dolní komoře před závěrečným schvalováním. Poslanci by o ní mohli hlasovat tento měsíc.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už při druhém čtení řekl, že jeho úřad má k doporučené úpravě neutrální stanovisko. Existenci veřejné prospěšnosti předpokládá kodex účinný od roku 2014 a ministerstvo předložením návrhu zákona jen splnilo úkol, který mu zákoník dal. "Pokud jej Sněmovna zruší, nám to vadit nebude," řekl.

Pokud by Sněmovna normu schválila podle doporučení výboru, neziskové organizace by nemusely veřejnou prospěšnost prokazovat a soudně potvrzovat. Vládní předlohu zástupci organizací ostře kritizovali. Nic kladného by podle nich nepřinesla, transparentnost by nezajistila a pouze by zvýšila administrativu. Zaznívaly i obavy z toho, že úřady by začaly vyžadovat přiznání postavení veřejné prospěšnosti jako podmínku pro vstup organizací do dotačních řízení.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky neziskovky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy