Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovy šílené plány? Praha-Brno za 40 minut, zelenina na Marsu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Babiš ve své vizi roku 2035 píše o profesionální armádě s nadzvukovými letouny a supermoderními vrtulníky. Knihu O čem sním, když náhodou spím by měl pokřtít a představit během příštího týdne. Zmodernizoval by školství, kdy by studenti byli připravováni na možnost, že dojde ke kolonizaci Marsu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš brzy vypustí do světa volební knihu "O čem sním, když náhodou spím" o jeho vizi Česka do roku 2035. Křest a představení knihy lze očekávat v průběhu příštího týdne. Kniha by postupně měla být distribuována voličům podobně, jako to zamýšlí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se svou knihou Na Život!. 

Podle úryvků, které má k dispozici server iDNES.cz, by Babiš chtěl, aby výdaje na obranu vrostly na 2 procenta HDP. Tohoto čísla by mohla být dosaženo zhruba v roce 2025. Odmítavě se Babiš staví k obnovení povinné vojenské služby. „Potřebujeme, aby naši vojáci byli vybavení na úrovni 21. století, naučili se bojovat i ve městech a bránit vlastní území. A to znamená silnější vzdušné síly, tedy nadzvukové letectvo a supermoderní bitevní vrtulníky, které mohou podporovat operace pozemních brigád,“ popisuje svou vizi předseda hnutí ANO.

Spolu s knihou budou voliči moci Babišovy vize vidět také ve videích hnutí na kanálu Youtube. "Ahoj lidi, mám takový sen. Sen jak žít líp v naší zemi. Je to fakt jednoduché. A vůbec nechápu, jak to, že to nikoho nenapadlo," uvádí Andrej Babiš jednotlivá videa

Podle volebního spotu "Chci rychlovlaky!" z konce května chce hnutí ANO vybudovat rychlodráhu, která by zkrátila cestu mezi Prahou a Brnem na 40 minut. "Tak to by se mi fakt líbilo. Napište mi o čem sníte vy. Rád si to přečtu, díky moc. A čau příště," uzavírá Babiš. 

Babiš v knize brojí proti migraci. Podle něj západní politici lhali, když říkali, že přistěhovalci jsou v jejich zemích plně integrovaní. "Nepřizpůsobili se našim hodnotám ani stylu života. Migrační politiku chceme stejně, jako ji mají v Kanadě, ve Spojených státech a v Austrálii, kde si sami vyberou, koho k nim pustí,“ nabízí Babiš. Dnešní Evropu by si Babiš představoval jako starou "slovanskou" nebo "keltskou vesnici". "Uvnitř ní lidi obchodují, navštěvují se, pomáhají si. No, taky se někdy hádají. Normální život. Dneska se tomu říká volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob. Ale za posledním stavením to končí. Palisáda, příkop, hliněný val. Hranice. Tahle naše vesnička nemůže ubytovat každého, kdo hledá lepší život,“ stojí v knize.

Server Novinky.cz citují další pasáže z knihy, které jsou věnované problematice vzdělávání. Babiš by zvýšil platy učitelům o polovinu, navíc by je posílal na stáže do zahraničí, nezaváděl by školné na vysokých školách. Postupně by rád do osnov škol prosadil i předměty, které se týkají kolonizace Marsu. „Potřebujete matematiku, kybernetiku, fyziku, chemii, přírodovědu, medicínu, ale taky právo, jazyky, sociologii, ekologii, demografii, psychologii… V kontextu. Nabiflovaná teorie je na dvě věci, když ji děti nebudou umět použít, aby třeba zjistily, jak pěstovat na Marsu zeleninu,“ píše. Jako základní dovednosti po studiu Babiš chápe ovládání počítačů, informační gramotnost a znalost jazyků.

Babiš by rád zajistil, aby školy úžeji spolupracovali s firmami, které by studenty vedli k řemeslným pracem, které by byly obohaceny o znalost výpočetní techniky či automatizační techniky.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy