Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi kamarádi? Skupiny, na které upozornila BIS

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman pozdravil Klub českých pohraničníků. Poděkoval mu také za to, že se snaží o nezkreslený výklad dějin. Na Klub přitom v minulosti upozornila Bezpečnostní informační služba (BIS) jako na levicové extremisty. Klub se dlouhodobě snaží o to, aby ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) skončil ve vládě.

Miloš Zeman poslal nedávno zdravici Klubu českého pohraničí. Zmínil to v pořadu Týden s prezidentem TV Barrandov v reakci na to, jak hodnotí návštěvu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) na Sudetoněmeckém sjezdu. Řekl, že právě Klub českých pohraničníků by měl jednat a spolupracovat se „Sudetoněmeckým landsmanšaftem,“.

Klub českého pohraničí je přitom levicově orientovaný spolek, které sdružuje bývalé příslušníky české pohraniční stráže a jejich sympatizanty. Vydává magazín Hraničář a sídlí v ulici Politických vězňů, kde má centrála KSČM. Klub se snaží o eliminaci „negativního působení sudetoněmeckých krajanských organizací a spolků“. Dlouhodobě obhajuje také odsun Němců po druhé světové válce, vystupuje proti amerikanizace české kultury. 

V roce 2015 například Klub českých pohraničníků kritizoval Deklaraci smíření, kterou schválili brněnští zastupitelé. Šlo jim o smíření Brňanů a Němců. Tehdy to členové Klubu odmítali s tím, že je spíše třeba respektovat utrpení Čechů za války. V říjnu loňského roku Klub žádal otevřeným dopisem prezidenta Miloše Zemana, aby odvolal ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL)

„Žádáme Vás o odvolání Daniela Hermana z funkce ministra kultury vlády ĆR,  který je, podle našeho názoru, hlavním strůjcem současné politické destabilizace, rozbíjení národní jednoty  a rozpoutání útoků proti Vám. Daniel Herman je také jedním z hlavních politických činitelů ČR, kteří podporují revanšistické požadavky bývalých občanů ČSR, tzv. Sudetských Němců na likvidaci Ústavních dekretů prezidenta ČSR Dr. Edvarda Beneše k zabezpečení  závěrů Postupimské konference vítězných mocností k poválečnému odsunu Němců z ČSR,“ stálo tehdy v dopise. V té době naplno probíhala aféra se státními vyznamenáními a panem Jiřím Bradym.

Podle serveru iHned.cz prezidentovu zdravici Klub radostně přijal. "Přijali jsme ho a kvitovali, protože nás pan prezident vůbec oslovil. To je dosud jeden z mála. Spíše tedy vůbec jediný z čelných politiků," řekl předseda Rudolf Peltan, který je zároveň členem KSČM. "Jeden z hlavních bodů programu je i hájení historické pravdy. Je to otázka vysvětlování historie pravdivě a nezkresleně. Pan prezident nám poděkoval, že se orientujeme na tuto historickou pravdu," popsal pro server detaily dopisu Peltan.

Klub také pravidelně oslavuje osvobození Československa Rudou armádou ke konci druhé světové války. „Účastníci manifestace současně odsoudili zlovolnou dezinterpretaci a historický revizionismus mnohých politických představitelů ČR, historiků a masových sdělovacích prostředků, zejména veřejnoprávních České televize a Českého rozhlasu, všech, kteří nepravdivě a jednostranně vysvětlují příčiny, průběh a výsledky 2. světové války a osvobození naší vlasti od nacistické okupace,“ stojí v jednom z prohlášení na webových stránkách Klubu.

Proti ministru kultury Danielu Hermanovi se vymezují dlouhodobě. Loni v květnu mu zaslali dopis, ve kterém kritizují jeho návštěvu Sudetoněmeckého sjezdu v Norimberku minulý rok. „Pane Hermane, dozvěděli jsme se , že se též chystáte zúčastnit se sjezdu SNL v Brně. Přivítali bychom vysvětlení, co Vás vede k tomuto ostudnému záměru-sjezd se bude konat v den narozenin našeho vítězného prezidenta Beneše. Je to další záměr, jak potupit český národ a jeho prezidenta? Z té, pro český národ urážlivé, kauzy je jediné východisko: ihned rezignovat na funkci ministra a odejít z vlády. V tomto smyslu oslovíme premiéra ČR Sobotku a budeme žádat patřičná opatření. Jste ostudou českého národa, v české vládě nemáte co dělat,“ stálo v dopise. Daniel Herman je v současnosti stále ministrem kultury. O klubu mluví také Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2003. Klub českých pohraničníků tam řadí mezi levicové extremisty.

Témata:  Miloš Zeman KSČM Daniel Herman BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy