Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smírčí řízení s EK kvůli zemědělskému fondu bude v červenci

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Smírčí řízení mezi Českou republikou a Evropskou komisí kvůli problematickému obsazování dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bude v červenci.

ČTK to sdělila mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Kvůli možnému střetu zájmů poslanců Jaroslava Faltýnka (ANO), Ladislava Velebného (ČSSD) a Petra Kudely (KDU-ČSL) je možné, že bude muset Česko do rozpočtu EU vracet zhruba 22 milionů korun, nebo se mu o tuto částku budou krátit budoucí dotace.

"SZIF obdržel dopis Evropské komise ve věci auditního šetření ohledně členů naší dozorčí rady. Smírčí orgán uznal žádost České republiky a smírčí řízení se má uskutečnit 5. července," sdělila Nováková.

Evropská komise loni vytkla SZIF, že nebyla přijata taková opatření, aby se vyhnul střetu zájmů členů dozorčí rady. S tím Česko nesouhlasilo, působnost členů dozorčí rady SZIF v podnicích čerpajících dotace podle ní možný střet zájmů nezpůsoboval. Například u Faltýnka komisi vadilo, že jako člen dozorčí rady SZIF dohlížel na rozdělování dotací a zároveň byl členem představenstva Agrofertu, který působí i v zemědělství.

Komise letos v únoru uvedla, že akreditační kritéria pro dotace nebyla splněna a že Česku neproplatí 800.428 eur, tedy téměř 22 milionů korun. Letos v březnu ČR navrhla, aby se zahájilo smírčí řízení. Argumentuje například tím, že dozorčí rada u SZIF nepůsobí stejně jako dozorčí rady v soukromém sektoru. Nemá podle materiálu například žádný vliv na statutární orgány SZIF. Faltýnek už členem dozorčí rady není, Velebný a Kudela ano.

Témata:  Evropská komise (EK) zemědělci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy