Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak cestují Češi? Auta na plné čáře poráží letadla, roste poptávka po all inclusive

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Stále více Čechů využívá při cestě na dovolenou leteckou dopravu. Zatímco loni tento prostředek preferovalo 55 procent klientů cestovních kanceláří, letos už 64 procent. Vlastním autem pojede 27 procent českých turistů, meziročně o osm procentních bodů méně.

Autobus volí devět procent zákazníků CK. Vyplývá to z aktuální analýzy zájezdového portálu Invia.cz. Rostoucímu zájmu o leteckou dopravu odpovídají také statistiky pražského letiště. Jen letos v dubnu se počet odbavených cestujících zvýšil meziročně o 22 procent.

Průměrná cena leteckého zájezdu je podle analýzy zhruba o 400 korun nižší než loni - 16.369 Kč. U autobusového zájezdu je to 7975 korun a u dovolené s vlastní dopravou 6130 korun.

Dovolené s polopenzí volí 23 procent turistů, 18 procent cestovatelů dává přednost zájezdům bez zajištění stravy. Výrazně vzrostla poptávka po all inclusive dovolených, které preferuje 47 procent klientů CK. Je to meziročně o sedm procentních bodů více.

Při výběru ubytování preferuje 40 procent turistů tříhvězdičkové hotely. Čtyřhvězdičkové hotely volí 31 procent cestovatelů, za ubytování si tak připlatí oproti standardu průměrně 4096 korun na osobu. Pětihvězdičkové ubytování pak volí sedm procent cestovatelů. Drtivá většina turistů (62 procent) preferuje dovolenou na osm dní.

Stejně jako loni je v rámci organizovaných zájezdů největší poptávka po řeckých ostrovech. Řecko má čtvrtinový podíl na celkovém prodeji zájezdů. Druhé místo zaujímá Chorvatsko s 16procentním podílem na prodeji, třetí je Bulharsko. Skokanem letošní sezóny je Egypt, zájezdy tam volí dokonce sedmkrát více turistů než loni.

Témata:  dovolená Češi letectví a letadla

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy