Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jmenoval nové generály, například i policejního prezidenta Tuhého

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě jmenoval nové generály. Vysoké hodnosti se rozdávaly mezi vojáky, policisty i hasiči.

Mezi povýšenými je policista Jiří Komorous, posluchač důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti. Vyšší generálskou hodnost získali také náčelník generálního štábu Josef Bečvář, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba.

Jmenování a propůjčování generálských hodností se tradičně konalo u příležitosti výročí konce druhé světové války v Evropě. Zeman připomněl v projevu spříznění policie a armády při boji proti nacistickým okupantům při Pražském povstání a blahopřál i hasičům. "Věřím, že pokud se naplní některá varovná proroctví, a nikdo z nás si nepřeje, aby se naplnila, tak bude mít jak armáda, tak policie, ale koneckonců i hasičský záchranný sbor plné ruce práce s čelením nebezpečné migrační vlně," uvedl prezident.

Bečvář zdůraznil, že převzetí jmenovacích dekretu je nejen oceněním, ale zejména závazkem.

Ředitele útvaru pro ochranu ústavních činitelů, dosavadního plukovníka Komorouse jmenoval Zeman brigádním generálem. Brigádní generály Tuhého a Rybu povýšil prezident do hodnosti generálmajorů.

Do hodnosti brigádního generála Zeman jmenoval zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského, ředitele Agentury logistiky Jaroslava Trakala a ředitele Agentury vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka. Dosud byli plukovníky.

Hodnost brigádního generála prezident propůjčil náčelníku Vojenské policie Pavlu Křížovi. Povýšil z plukovnické hodnosti.

Dosavadní generálporučík Bečvář bude mít nově hodnost armádního generála. Do hodnosti generálporučíka Zeman povýšil vojenského představitele Česka při NATO a EU, generálmajora Miroslava Žižku. Povýšení na generálmajory se dočkali brigádní generálové Štefan Kaleta a Jaromír Zůna.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky Tomáš Tuhý

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy