reklama

Zeman dnes při své návštěvě Jihočeského kraje zopakoval, že je proti odchodu Valachové. „Nejsem příznivcem odchodů ministrů pět měsíců před volbami. Doufám proto, že za mnou premiér nepřijde 14 dní před volbami s návrhem na demisi dalšího ministra," řekl dnes Zeman v Kaplici na Českokrumlovsku.

Ministryně Valachová se rozhodla opustit vládu kvůli kauze dotací pro sport, kterou se zabývá policie. Původně chtěla odejít k 31. květnu. Zeman jí dal čas na rozmyšlenou odchodu do 10. června, kdy se vrátil z cesty do Vietnamu a Kazachstánu. Ministryně už ale několikrát uvedla, že svou demisi nestáhla a platí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že by se Zeman měl co nejdříve sejít s kandidátem na ministra školství Stanislavem Štechem a neprodlužovat dobu, po kterou ministerstvo vede Valachová. Nový ministr podle něj musí mít jasný mandát, aby mohl jednat o rozpočtu, požadavcích vysokých škol na navýšení financí a řešit problémy týkající se rozdělení dotací ve sportu.

Chování prezidenta označil Sobotka za neodůvodněné a nesprávné. K průtahům podle něj není žádný objektivní důvod a ani žádný důvod z pohledu ústavy.