Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

česká diplomacie chce na rozvojovou pomoc pro rok 2018 více než miliardu

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – České ministerstvo zahraničí má v plánu v příštím roce vydat na rozvojovou pomoc více než jednu miliardu korun.

Návrhem rozpočtu na dvoustrannou rozvojovou spolupráci, který počítá s navýšením o sto milionů korun ve srovnání s rokem 2017, se bude ve středu zabývat vláda. Česko se soustředí na projekty v šesti prioritních zemích. Pomáhá s posilováním demokratické správy, využíváním a ochranou přírodních zdrojů nebo s rozvojem zemědělství a venkova.

Ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) předkládaný plán vychází z návrhu na postupné navyšování výdajů na rozvojovou spolupráci, který vláda schválila loni v červenci. Na rok 2017 vláda vyčlenila 954 milionů, pro rok 2018 již určila miliardu.

Více než polovina peněz připadne České rozvojové agentuře, která připravuje dvoustranné rozvojové projekty a pomáhá s jejich prováděním. Do rozpočtu na rozvojovou pomoc patří program vládních stipendií, na který je vyčleněno 115 milionů korun.

Významnou položkou je také humanitární pomoc České republiky v zahraničí. Černínský palác na ni požaduje 180 milionů korun. Zatímco rozvojové projekty směřují k podpoře udržitelného rozvoje, humanitární pomoc zamezuje ztrátám na životech kvůli přírodním katastrofám nebo ozbrojeným konfliktům. Česká republika využívá rozvojovou spolupráci také ve spojení s ekonomickou diplomacií.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy