Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman kritizoval kvóty: Katastrofa začíná nenápadně, Česko se nesmí sklonit

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Milevsko - Evropská komise dnes zahájila řízení vůči Česku, Maďarsku a Polsku kvůli uprchlickým kvótám. Podle prezidenta Miloše Zemana je t manipulace státností. Dodal, že každá země si má sama rozhodnout, koho umístí na své území.

Migrační kvóty Evropské unie podle Zemana představují ztrátu suverenity členských zemí EU. "Dejme si na to pozor, každá katastrofa začíná nenápadně. A když skloníte hlavu jednou, budete ji sklánět i napříště," varoval prezident během debaty s obyvateli Milevska.

Podle něj migranti ani nestojí o to, aby je Česká republika přijala. Míří na západ do dalších zemí EU jako například Německo. "Tam samozřejmě dostanou daleko větší sociální dávky, než by dostali tady," podotkl Zeman.

Česká vláda se zatím zavázala, že přijme přibližně 2600 běženců. Zatím jich však na svém území umístila 12. "Na to přijetí byla vyčleněna částka 600 milionů korun, která by se dala použít na mnoho užitečnějších účelů," uvedl prezident.

Kdyby Česko začalo ve větší míře pouštět do země migranty, bude to mít dle Zemana následky. Do republiky by začaly proudit miliony obyvatel z afrických zemí a nelze zaručit, že půjde o skupinu kulturně slučitelnou s českými a evropskými kulturními kořeny.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy