Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti na prezidenta sbírají podpisy. Horáček má splněno, Drahoš je v polovině

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Martin Trysčuk

Praha - Dostatečný počet podpisů ke kandidatuře na prezident zatím hlásí jen Michal Horáček. Jiří Drahoš jich získal zbruba 25 tisíc a s podobným počtem disponuje pravděpodobně i současný prezident Miloš Zeman. Marek Hilšer sesbíral 7000 podpisů.

Kromě Miloše Zemana se všichni kandidáti osobně sběru podpisů účastní. Zeman slíbil, že volební kampaň nepovede. Jeho petiční týmy ale vyjíždějí do krajů ve stejnou dobu, kdy je prezident na jejich oficiální návštěvě.

Například tento týden Zeman navštívil v jižních Čechách Kaplici, České Budějovice, Vimperk či Milevsko, na stejná místa ohlásili petiční akci i jeho příznivci. Stejně plánují navštívit i Vysočinu poslední týden v červnu v době Zemanovy krajské cesty.

Barbora Filípková z petičního týmu Zemanznovu.cz ČTK sdělila, že podpisy jsou aktivně sbírány ve všech krajích. "V současnosti probíhá jenom petiční akce za kandidaturu pana prezidenta, ne volební kampaň," poznamenala.

"Zorganizovali jsme dvouměsíční petiční tour po celé ČR, kde naši dobrovolníci navštíví téměř každé město nad 5000 obyvatel," dodala. Uvedla, že k dnešnímu dni má petiční tým v centrále a v terénu asi 4000 petičních archů. Kolik dosud sběr podpisů Zemana stál, Filípková nesdělila.

Lenka Pastorčáková z volebního týmu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše ČTK sdělila, že jeho tým má k dispozici asi 25.000 zkontrolovaných podpisů. Na jejich sběru se podílí 1200 dobrovolníků. Drahoš dosud navštívil třeba Zlín či Moravskoslezský kraj, dnes chce voliče oslovit v Plzni a v dalších dnech zamíří třeba do Brna. Pastorčáková poznamenala, že Drahoše "mile překvapil" Moravskoslezský kraj.

V místech, kde Zeman v minulé volbě získal výraznou převahu, byl podle ní o besedu s Drahošem velký zájem. Drahoše dosud kampaň stála necelý milion korun, vybrat se mu zatím podařilo asi 5,7 milionu korun. Peníze mu přišly zhruba od 600 lidí, dodala Pastorčáková.

Textař a podnikatel Horáček dosud sesbíral kolem 60.000 podpisů, sdělil ČTK Jiří Táborský z jeho týmu. Nejedná se ale podle něj o konečné číslo, protože jsou archy postupně kontrolovány, aby byl snížen počet chyb. "Zároveň však podpisů každým dnem přibývá, protože od 3000 dobrovolníků z celé země chodí další archy," uvedl Horáček. Podpisy chce sbírat až do posledního možného okamžiku a věří, že jich získá více než před pěti lety Zeman.

Hilšer dosud získal podpisy od 7000 lidí, řekl ČTK. Kampaň ho dosud stála asi 130.000 korun. "Soustředím se na sběr podpisů a sháním dobrovolníky," poznamenal. Není podle něj v silách jednotlivce požadovaných 50.000 podpisů sehnat. Podpis petičních archů lidem nabízí na velkých akcích, například festivalech.

Témata:  Miloš Zeman Michal Horáček Jiří Drahoš Marek Hilšer

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy