Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman chce návrat Zimoly na jihočeskou kandidátku, triumvirát v ČSSD považuje za rozumný nápad

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Zvíkovské Podhradí - Podle prezidenta Miloše Zemana je připravované řešení na rozdělení funkcí v čele ČSSD rozumným krokem. Také prosazuje, aby se na kandidátní listinu jihočeské ČSSD pro podzimní volby vrátil Jiří Zimola.

Média uvádějí, že by kvůli klesajícím preferencím ČSSD mohl Bohuslav Sobotka zůstat předsedou vlády, do čela strany by se postavil dosavadní první místopředseda Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by se stal lídrem pro parlamentní volby.

"Vyjadřuji názor, že z mého hlediska připravované řešení, o němž se píše, takže to není nic utajovaného, by mohlo být rozumným krokem, ale že nepokládám za vhodné vyjadřovat se k tomu, jak si sociální demokracie vyřeší své vnitřní problémy," řekl Zeman na tiskové konferenci ve Zvíkovském Podhradí na závěr své návštěvy Jihočeského kraje.

Zároveň k plánu sociální demokracie dodal, že se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem zachytil výrok jednoho ústeckého sociálního demokrata, který zněl "budeme vypadat jako kreténi, ale bude to posun".

Jihočeská ČSSD se stále nevzdala naděje na to, že bude Zimola do voleb kandidovat. "Pokud jsem byl požádán o komentář, mohu pouze říci, že toto stanovisko jihočeského krajského výboru sociální demokracie má moje plné sympatie," uvedl dnes Zeman.

Zimola, který je kritikem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, figuroval na posledním 22. místě jihočeské kandidátní listiny. Kanidátku ale ještě schvalovalo vedení strany a bývalého hejtmana z ní vyřadilo. Sobotka to vysvětlil tím, že by straně v kampani mohly uškodit kauzy spojené s Jiřím Zimolou. Šlo například o stavbu jeho rekreačního domu na Lipně nebo o vysoké odměny pro vedení krajské společnosti Jihočeské nemocnice.

V reakci na to kandidátní listinu ČSSD na jihu Čech opustili tři lidé. Mezi nimi i její lídr a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) dnes naznačila, že si není jistá, zda na kandidátní listině zůstane.

Témata:  Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy