Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dostal pozvání ke královně v roce 2013

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zvíkovské Podhradí (Písecko) - Prezident Miloš Zeman obdržel pozvání k návštěvě Buckinghamského paláce od královny Alžběty II. krátce po svém nástupu do funkce. Předal mu ho její nejmladší syn princ Edward.

Alžběta II. udělí Zemanovi audienci v pátek. "Jsem velmi rád, že k tomuto setkání dojde, možná že se setkám i s některým z dalších členů britské vlády," poznamenal prezident.

Česká diplomacie vyjednává o možnosti schůzky s premiérkou Theresou Mayovou či dalším členem jejího kabinetu. Situaci ale komplikuje složitá situace ve Velké Británii po volbách z minulého týdne.

Podle Zemana první impuls k audienci vznikl při návštěvě prince Edwarda. Ten přijel v březnu 2013 soukromě se svou ženou do Prahy jen několik dnů po nástupu Zemana do funkce a byl prvním zahraničním hostem, kterého nový český prezident přijal. "Tlumočil pozvání do Buckinghamského paláce," řekl dnes Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy