Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další změna v ČSSD? Birke skončil ve funkci volebního manažera, nahradí ho Chovanec

Jan Birke /ČSSD/
Jan Birke /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Po včerejší změně ve vedení ČSSD dal dnes místopředseda strany Jan Birke k dispozici svou funkci volebního manažera. Tu převzal úřadující předseda Milan Chovanec. Sociálním demokratům klesají preference, strana se snaží obměnou lídrů nalákat voliče zpět.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu oznámil, že dnes opustí funkci předsedy strany. Svůj krok odůvodnil tím, že nese odpovědnost za pokles volebních preferencí strany. Výsledky zkoumání důvodů, proč ČSSD v týdnech následujících po vládní krizi poklesly preference, ale podle Birkeho zatím ČSSD nezná. Takový průzkum podle něj ve středu při rozhodování o výměně Sobotky k dispozici Lidový dům neměl.

Vedení strany se dnes ujal statutární místopředseda Chovanec, lídrem pro říjnové volby do Sněmovny bude místo Sobotky místopředseda ČSSD a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

"Připadá mi logické, že když je změna lídra do voleb, dát svou funkci k dispozici. Já neutíkám od ničeho, kampaň je celá připravená, hotová a v mašličkách. Ale novému lídrovi musím dát možnost vybrat si svůj manšaft, to je logické a normální," sdělil dnes dopoledne Birke. "Místopředsedou ČSSD nadále zůstávám," uvedl.

Sobotka ve středu řekl, že záležitosti kampaně včetně osudu manažera Birkeho už nechává svým nástupcům. Chovanec Aktuálně.cz řekl, že s Birkem bude dnes mluvit. "Zatím zůstává volebním manažerem a budeme se bavit o jeho další roli, protože on je lídrem v Královéhradeckém kraji. Je to můj kamarád, má moji podporu," uvedl Chovanec.

Funkce volebního manažera se nakonec sám ujal. "O dalším postupu se budu radit se svými kolegy ve vedení ČSSD. Děkuji Honzovi Birkemu za velký kus práce, který v roli volebního manažera odvedl, a těším se na další spolupráci s ním, mimo jiné jako lídrem volební kandidátky v Královéhradeckém kraji," řekl Chovanec.

Birke se v ČSSD specializuje na oblast dopravy, které se bude věnovat i nyní v předvolební kampani. "Ale bude také spolupracovat s odborovými svazy, mimo jiné na tématu 'Konec levné práce'," stojí v tiskové zprávě sociálních demokratů. Birke dal funkci k dispozici, protože se cítil být svázán se Sobotkou, který ho do ní vybral. "Jeho rozhodnutí skončit jako předseda ČSSD a volební lídr tak má přímý dopad i na mé působení," uvedl.

Témata:  Jan Birke Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Milan Chovanec

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy