Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET nezpůsobila Vietnamcům loni nesnáze, uvádí zpráva o menšinách. Problémy ale číhají jinde

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ve zprávě o situaci národnostních menšin v ČR za loňský rok se uvádí, že zavedení elektronické evidence tržeb (EET) loni nezpůsobilo vietnamským podnikatelům v Česku zásadní problém. Naopak zásadnější problémy měla komunita se zdravotním pojištěním.

Zástupce vietnamské komunity ve vládní radě pro národnostní menšiny Huu Uyen Pham uvedl, že se druhá generace Vietnamců v Česku snaží "vystoupit ze stínu" svých rodičů, víc být vidět a slyšet a ukazovat komunitu v lepším světle. Uplatňují se ve firmách i státních institucích.

Pro vietnamskou komunitu bylo podle jejího zástupce loni "dominantní událostí" zavedení EET. "Obavy byly a jsou velké. Podle dosavadních zkušeností však první vlna nevyvolala zásadní problém pro příslušníky vietnamské komunity," uvedl Huu Uyen Pham.

Horší je to se zdravotním pojištěním. Veřejné pojištění totiž mohou mít cizinci jen za určitých podmínek, většina z nich si tak musí zaplatit pojištění u komerčních pojišťoven. "Je tu nezanedbatelný počet příslušníků, kteří platili pojištění v takové výši, aby splňovali zákonné povinnosti. Avšak v případě onemocnění jejich pojištění pokrývá pouze část nákladů léčby - a hlavně nemají prakticky žádný zdroj příjmu, který by pokryl nutné životní náklady," uvádí vietnamský člen rady.

Podle něj komunita zatím potíže řešila sbírkami, aby nemocní lidé měli z čeho žít či mohli odjet do vlasti.

Lidé z Vietnamu jsou po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější skupinou cizinců v Česku. Na konci loňska jich s povolením v zemi žilo 58.080, z nich 48.571 trvale. Od roku 2010 do roku 2015 české občanství získala skoro tisícovka lidí z Vietnamu či s vietnamským původem. Na konci letošního dubna ministerstvo vnitra evidovalo 58.792 Vietnamců a Vietnamek, tvořili tak 12 procent cizinců. Trvale mohlo v zemi žít 49.142 z nich, tedy víc než čtyři pětiny.

Témata:  Vietnamci elektronická evidence tržeb zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.