Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lajčák: Únos Vietnamce přes Slovensko je závažná aféra, bude mít dopady

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Situaci v případu únosu bývalého vietnamského funkcionáře z Berlína, který podle některých medií mohl být zavlečen do vlasti přes Slovensko, označil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák za závažnou s možným dopadem na vztahy Slovenska a Německa. Lajčák to dnes řekl novinářům. Slovenské ministerstvo zahraničí také povolalo ke konzultacím vedoucího své ambasády v Hanoji.

"Situaci ohledně uneseného Vietnamce považuji za mimořádně závažnou. Je třeba ji vyšetřit a rozptýlit pochybnosti. V opačném případě by to mohlo mít negativní dopad na naše vztahy s Německem, a to si nemůžeme dovolit," uvedl Lajčák.

Vietnamský podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl v centru německé metropole unesen za bílého loni v létě. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl v lednu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Německá i slovenská média začala v poslední době spekulovat o tom, že Slovensko mohlo být do únosu vědomě zapleteno, což ale již dříve odmítla ministryně vnitra Denisa Saková i její předchůdce v úřadu Robert Kaliňák.

Slovensko loni poskytlo vládní letecký speciál vietnamské delegaci při jejím přesunu z Prahy do Bratislavy a následně do Moskvy. Ve slovenské metropoli se zástupcem Vietnamu jednal tehdejší slovenský ministr vnitra Kaliňák.

Podle Sakové všichni členové vietnamské delegace měli diplomatický pas, prošli standardní policejní kontrolou a na seznamu členů vietnamské delegace jméno Thanha nebylo.

Slovensko v souvislosti s únosem povolalo do Bratislavy na konzultace svého chargé d'affaires Le Hong Quanga, který je pověřen vedením slovenské ambasády v Hanoji. Quang, který se narodil ve Vietnamu, byl dříve poradcem bývalého slovenského premiéra Roberta Fica a podle slovenských medií se zúčastnil zmiňované schůzky Kaliňáka s vietnamskou delegací ve slovenské metropoli.

Témata:  Slovensko únos / rukojmí Vietnamci Miroslav Lajčák diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy