Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnamec z Prahy unesl v Německu krajana, soud ho potrestal

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Berlín - Vietnamec známý jako Long N. H. (47), který loni pomáhal s únosem vietnamského manažera z Berlína do vlasti, dostal v Německu tři roky a deset měsíců vězení.

Long N. H. byl do Německa vydán loni v srpnu z Česka, kde má trvalý pobyt. Manažer Trinh Xuan Thanh, který se po únosu objevil ve Vietnamu a o kterém Hanoj tvrdí, že se vrátil dobrovolně, byl mezitím vietnamskými soudy za zpronevěru dvakrát odsouzen k doživotí.

Long N. H. se u soudu přiznal, učinil tak na základě dohody o vině a trestu se státním zastupitelstvím. V přiznání uvedl, že pracoval pro vietnamské tajné služby.

Podle prokuratury Long N. H. pronajal v Praze loni dvě auta, jedno sloužilo ke sledování oběti, druhé k jejímu únosu. Oba vozy obžalovaný po únosu odvezl zpět do české metropole, kde podle webu taz provozoval kancelář zaměřenou na finanční převody do zahraničí.

Thanh býval manažerem státní ropné společnosti PetroVietnam. V Německu usiloval o azyl, loni 23. července byl ale v centru Berlína unesen. Podle některých médií byl Thanh do Vietnamu zavlečen přes Slovensko. Bratislava před časem odmítla, že by byla do akce vědomě zapojena.

Témata:  Německo Vietnamci únos / rukojmí soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy