Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet podnikatelů v Česku za první čtvrtletí roku 2017 klesl o 10.000

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplývá, že počet podnikatelů v Česku klesl v letošním 1. čtvrtletí o 10.000 na 971.000. Loni počet podnikatelů naopak stoupl o 5000.

V žádném jiném státě EU nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem.

"Pokles za první čtvrtletí mohlo způsobit rušení živností kvůli elektronické evidenci tržeb, jak si podnikatelé zakládali společnosti s ručením omezeným za korunu základního kapitálu," sdělil prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Čtvrtletní pohled není podle něj úplně vypovídající, podstatná jsou čísla celoroční. Za poslední dva roky to nevypadá špatně, od roku 2014 počet OSVČ každoročně roste o 5000 až 8000 živnostníků, podotkl.

"Podstatná je struktura nových podnikatelů," uvedl Havlíček. Dvojnásobně roste počet žen v tzv. malém podnikání, což koresponduje s tím, že více podnikatelů začíná v režimu vedlejší činnosti, nikoli hlavní. U některých zaměstnavatelů se tím pouze vytváří pružnější pracovní vztah a například ženy práci kvůli pracovnímu režimu odvádí na živnostenský list, dodal.

Povinnost platit zálohy na důchodové pojištění mělo koncem roku 664.000 OSVČ, o 13.000 méně než v roce 2016. Pojistné na nemocenské pojištění si platilo 87.000 osob. Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná.

Témata:  podnikatelé firmy Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy