reklama

Tiskové oddělení ministerstva uvedlo, že je Valachové líto, že zástupci sportovních spolků a největších svazů trvají na rozdělení sportovních dotací z ministerstva podle původních pravidel zveřejněných letos v únoru. Úřad prý sportovcům opakovaně vysvětlil důvody, které ho vedou k vypsání nového programu.

Zástupci většiny velkých svazů odmítli podat žádosti do nové výzvy, kterou ministerstvo vypsalo po vypuknutí aféry spojené s ovlivňováním dotací v sekci sportu. Rezort původní dotace rozdělil už 15. února, ale ještě je nevyplatil. Nové žádosti měly být podány do 9. června, jejich podmínky ale velké svazy považují za nesplnitelné a nechtějí se pod ně podepsat. Mluví také o tom, že se budou bránit právní cestou, pokud ministerstvo svazům nevyplatí dotace podle původního programu.

„Paní ministryni mrzí, že se někteří zástupci českého sportovního prostředí rozhodli razantně vymezit ve věci jednoho neinvestičního programu z deseti, programu V - činnost sportovních svazů," uvedlo dnes tiskové oddělení ministerstva. Zásah policie, která obvinila z možné manipulace s dotacemi náměstkyni Simonu Kratochvílovou, podle resortu zpochybnil hodnotící proces i samotný původní program. I proto prý musel být původní program zrušen a vypsán nový.

Zástupci sportovců opakovaně upozornili, že původně vypsaný program V měl být vyplacen do konce března a krizi přitom způsobilo policejní vyšetřování až na začátku května. Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ve středu řekl, že selhala státní správa a ministerstvo porušuje zákon a pravidla vlády pro podporu sportu.

Do nového neinvestičního programu vypsaného ministerstvem počátkem června se přihlásily jen některé ze svazů, většinou ty s malou členskou základnou. Ministerstvo školství tvrdí, že o peníze zažádala téměř polovina sportovních svazů, které své peníze obdrží do konce června. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ale ve středu uvedl, že sport v novém programu nezažádal o více než 80 procent dotací.

„V této zcela mimořádné situaci ministerstvo školství usilovně pracuje na tom, aby schválení a doručení dotací probíhalo co nejrychleji. Jde o financování sportu fair play," stojí v tiskovém prohlášení úřadu.