Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O přízeň voličů se na podzim bude ucházet nejméně 16 stran a hnutí

Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha -  Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zveřejnil seznam partají, které se zapojí do letošních voleb do Poslanecké sněmovny. O přízeň voličů se bude ucházet nejméně 16 stran a hnutí.

V přehledu oznámení o financování volební kampaně a zřízení volebního účtu chybějí ze zavedených stran například KSČM nebo koalice KDU-ČSL a Starostů. Kromě ANO 2011, ČSSD, ODS, TOP 09 a hnutí SPD Tomia Okamury jsou na seznamu úřadu třeba Piráti, Svobodní a Zelení, z neparlamentních stran pak Realisté a Rozumní.

Nově letos kandidují zaregistrovaná hnutí Cesta odpovědné společnosti a Referendum o Evropské unii, v jehož čele stojí bývalý místopředseda Svobodných František Matějka. Program Matějkova uskupení je dán zejména jeho názvem a soustředí se na prosazování svobodného konání. Vizí druhého z hnutí je „odpovědná společnost sounáležitosti", přičemž „současný neblahý stav společnosti je způsoben extrémním individualismem".

Volební účet mají také České hnutí za národní jednotu, Národní demokracie a Občanská demokratická aliance. Zaregistrovat k volbám se musejí do 15. srpna.

Volební účty musely strany nahlásit úřadu do pěti dnů od vyhlášení termínu sněmovních voleb ve Sbírce zákonů, tedy před 10. květnem. Volby se uskuteční 20. a 21. října a žádná ze stran či hnutí nebude moci za volební kampaň utratit více než 90 milionů korun a výdaje zveřejnit na účtu. Úřad na to má dohlížet a za překročení limitu bude moci udělovat sankce.

Zatím není zcela zřejmé, co všechno by strany měly nebo nemusely do nákladů započítat. Úřad na webu uveřejnil pouze reakce na nejčastěji kladené dotazy.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby 2017

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy