reklama

Právo na interrupci podporuje 71 procent dotázaných a na eutanazii 63 procent. Postoj lidí k eutanazii a interrupcím se za několik posledních let výrazněji nezměnil. Průzkum provádělo CVVM v období od 8. do 18. května. Zúčastnilo se ho 1019 obyvatel České republiky starších 15 let.

Od roku 1998 se podíl Čechů, podle kterých má žena právo rozhodnout sama o umělém přerušení svého těhotenství, pohybuje kolem 70 procent. Aktuálně si pouhá dvě procenta dotázaných myslí, že by měly být interrupce úplně zakázány, 16 procent lidí by je povolilo za určitých podmínek a šest procent jen při ohrožení života těhotné. Svobodu těhotných v rozhodování o interrupci podporují hlavně samy ženy, lidé nehlásící se k žádné církvi a pravicově zaměření lidé.

Počet umělých přerušení těhotenství v Česku každoročně ubývá. Proti roku 1990 se jejich počet snížil pětkrát. Zatímco na začátku 90. let bylo ročně přes 100.000 zákroků, loni jich podle Českého statistického úřadu ženy podstoupily 20.300. Interrupce loni tvořily 57 procent všech potratů. Na stovku narozených dětí připadlo loni zhruba 32 potratů, v roce 1990 jich bylo 96.

S možným uzákoněním eutanazie, tedy usmrcení člověka na jeho vlastní žádost, nyní souhlasí téměř dvě třetiny lidí a zhruba čtvrtina je proti. Jednotlivé skupiny obyvatel se v názoru na eutanazii příliš neliší, o něco častěji s ní ale vyjadřovali souhlas ti, kteří nejsou věřící.

Jen tři státy z celého světa dosud legalizovaly eutanazii, a to Nizozemsko, Belgie a Lucembursko. V některých dalších státech je možná asistovaná sebevražda, třeba ve Švýcarsku již desítky let. Rozdíl mezi eutanazií a asistovanou sebevraždou je v tom, že při eutanazii usmrtí žadatele někdo další, zatímco při asistované sebevraždě vykonává akt usmrcení žadatel sám s cizí pomocí.