reklama

Zvýšení odvodových podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na úroveň nyní platnou pro zaměstnance by podle Štěcha firmám v ČR mohlo zajistit příliv až několika desítek tisíc pracovníků. Uvedl, že si živnostníků váží, protože jsou to lidé, co se o sebe umějí postarat.

"Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům," řekl ovšem Štěch na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci.

Řešení, o kterém mluvil Štěch, je podle asociace populistický předvolební výkřik, který nemá žádný racionální základ a jeho zavedení by ohrozilo infrastrukturu venkova a regionů, kde drobní živnostníci vytvářejí základní obslužnost. "Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh, považuje AMSP ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský," píše asociace na webu.

Předseda AMSP Karel Havlíček se v nejbližších dnech sejde s předsedy politických stran zastoupených v Senátu a navrhne, aby se zvážilo jednání o odvolání Štěcha z funkce. "Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr, je neuvěřitelný návrh," uvedl Havlíček. Štěchův návrh je podle něj přímým útokem proti většině poctivých živnostníků.

Štěch už ve čtvrtek připustil, že úvaha o srovnání odvodů nebude před podzimními parlamentními volbami populární. Nad lepším využitím tuzemské pracovní síly by se podle něj přesto měla společně zamyslet vláda, Parlament i zaměstnavatelé.