Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán kritizoval Merkelovou a Schulze. My vám taky neříkáme, co máte dělat, vzkazuje

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť/Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz shodně uvítali řízení, které Evropské komise kvůli nedodržování uprchlických kvót zahájila s Budapeští, Varšavou a také Prahou. Maďarský premiér Viktor Orbán, známý kritik EU, proti Berlínu ostře vystoupil.

Merkelová ve čtvrtek prohlásila, že s řízením EK vůči Česku, Polsku a Maďarsku nemá problém, neboť komise dělá to, co musí. Schulz již dříve vyslovil pro možnost krácení evropských fondů pro ty země, které nejsou v řešení migrační krize solidární s ostatními unijními členy.

Orbán dnes německé politiky vyzval, aby Maďary nepoučovali, jak se chovat. "Nevzpomínám si, že bychom my Maďaři někdy Němcům chtěli říkat, co mají dělat," řekl Orbán. "Místo toho jsme jim prokazovali respekt. Prosíme tedy německé politiky, aby nás nechali na pokoji, neboť nechceme zasahovat do německé volební kampaně," dodal.

Česká republika odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů.

Země EU se v roce 2015 shodly na mimořádném programu, v jehož rámci mělo být za dva roky z migrační krizí postižených Řecka a Itálie přerozděleno podle kvótového klíče mezi ostatní státy unie 160.000 přesně definovaných žadatelů o azyl ze zemí, u jejichž občanů je velká pravděpodobnost udělení mezinárodní ochrany. Prvních 40.000 bylo dobrovolným závazkem států včetně Česka. U dalších 120.000 byly ČR a několik dalších zemí proti, byly ale přehlasovány.

Program ale příliš nefunguje, dosud bylo přesunuto jen asi 21.000 osob a komise sama uvádí, že celkové číslo naplněno nebude. EK ale zároveň upozorňuje, že povinnost přerozdělit oněch několik desítek tisíc lidí, kteří na přesun nárok mají a jsou nyní v Itálii a v Řecku, v září neskončí. Své kvóty zatím nenaplňuje naprostá většina zemí EU, tempo přebírání migrantů se však zrychluje.

Témata:  Viktor Orbán Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy