Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští stíhači absolvovali 46 letů na cvičení NATO Tiger Meet ve Francii

Gripen
Gripen
Foto: gripenblogs.com

Čáslav - Ve francouzském Landivisiau dnes skončilo mezinárodním cvičení NATO Tiger Meet 2017, do kterého se zapojilo 13 členských a partnerských aliance s 53 letouny a 15 vrtulníky.. Stíhači z čáslavské základny absolvovali 46 letů.

Z ČR se cvičení zúčastnilo 30 vojáků, především pilotů a techniků 211. taktické letky s letouny JAS-39 Gripen, a dva příslušníci 26. pluku velení, řízení a průzkumu ze Staré Boleslavi. "Stíhači z čáslavské základny se čtyřmi letouny Gripen strávili ve vzduchu více než 65 hodin," sdělil ČTK mluvčí čáslavské základny Tomáš Maruščák.

Účastníci se střídali v plánování misí podle reálných situací, kdy bylo například úkolem stíhačů nejprve vybudovat vzdušnou nadvládu. Následně posádky vrtulníků provedly výsadek jednotek speciálních sil nebo vyzvedly zájmovou osobu.

Součástí cvičení byly také doprovodné programy, například soutěž o nejlepší kamufláž letounu s tygřím motivem. Český vlajkový letoun JAS-39 Gripen letos obsadil druhé místo s motivem Wildcat (divoká kočka). Šlo o částečně překrytou tvář modelky Simony Krainové stylizovanou do podoby tygřice.

Témata:  Armáda České Republiky Gripen NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy