Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD by měla pomáhat a chránit, ne buzerovat, myslí si Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes schválil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka za hlavního volebního lídra. ČSSD by podle něj měla vystupovat jako strana, která pomáhá a chrání a která je přesvědčena to tom, že si lidé zaslouží "dobrý život v dobré zemi a dobrou práci".

Stranu od čtvrtka vede statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec, podle kterého dnešní hlasování ukázalo, že ČSSD táhne za jeden provaz.  Zdůraznil, že sociální demokraté musejí přestat s hádkami mezi sebou a vést politické debaty sami o sobě.

Nový šéf strany naznačil, že hlavním soupeřem strany je hnutí ANO Andreje Babiše, které označil za soupeře s vlastními médii a nekonečnými finančními prostředky. ČSSD podle Chovance ale za sebou má tradici a výsledky. "Jsme tu pro lidi, vždy jsme tu pro ně byli a nikdy je neopustíme," řekl Chovanec.

ČSSD by podle Zaorálka neměla by lidi buzerovat regulacemi. Vymezil se proti milionářům, kteří se staví do čela zástupů a "bojují proti establishmentu, jehož součástí celou dobu byli". S výjimkou Zdeňka Bakaly nikoho přímo nejmenoval. Posteskl si jen, že se lidem nezajídá stále stejná komedie, když jim někdo takový "rozdá někde nějakou pětitisícovku nebo koblihu".

"Nemá cenu opakovat to, co se nám povedlo, protože to vlastně není to, čím jsme schopni dnes lidi oslovit. Nutná je schopnost předvést lidem, že my nějakou cestu do budoucnosti známe," uvedl. Podle něj je k tomu příhodná doba s ohledem na blížící se výročí událostí let 1918 a 1968 a přihlásil se k masarykovskému odkazu. "Levice nemůže být přesvědčivá, pokud nebude cítit nějakou národní hrdost," poznamenal.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Lubomír Zaorálek Milan Chovanec

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy