Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je Den otců. Poprvé se stavil v roce 1910 v USA

Děti
Děti
Foto: Pixmac

Praha - Na dnešek, tedy tří červnovou neděli, připadá Den otců a Liga otevřených mužů (LOM) opět pořádá Tátafesty. Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington.

LOM poprvé pořádala Tátafesty v roce 2007. Od roku 2012 je organizuje spolu s Unií center pro rodinu a komunitu. "Je dobře, že i tátové dostali svůj svátek. Dáváme jim tím najevo, že jsou v životě dětí důležití," uvedl ředitel LOM Martin Jára. Informace o tátafestech je možné najít zde.

Podle ligy nyní "generaci pasivních otců" střídají muži, kteří se chtějí svým dětem věnovat a mají o péči zájem. Podle výzkumu, který si liga nechala vypracovat, dvě pětiny otců o nástupu na rodičovskou dovolenou uvažují. Desetina mužů by na ni pak chtěla jít. Loni na ní bylo 5200 otců. Podle ligy za malým podílem je finanční nevýhodnost pro rodinu i stereotypní představy o rolích mužů a žen.

Liga lobbuje za přijetí zákonů, naposledy například o otcovské dovolené po narození potomka. Na tu by měli muži mít možnost začít chodit v příštím roce. Na týdenní volno by mohli do šesti týdnů po narození dítěte nastoupit ti, kteří si platili nemocenské pojištění. Dostávat by z něj měli 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Tradici De otců založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval. Na nápad zakladatelka tradice přišla při mši na Den matek. Mínila, že by si ocenění za péči zasloužili i muži, kteří se odpovědně a s láskou starají o své potomky a rodiny. Postupně se svátek rozšířil do desítek zemí světa. Někde se ale slaví v jiném než červnovém termínu a oslavy mívají také různou podobu.

Témata:  den otců muži rodina děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy