Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé si v Praze připomíná památku parašutistů, kteří spáchali atentát na Heydricha

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Představitelé státu včetně premiéra Bohuslava Sobotky dnes dopoledne u chrámu sv. Cyrila a Metoděje uctili památku parašutistů, kteří v roce 1942 připravili a uskutečnili úspěšný útok na říšského protektora Reynharda Heydricha.

Památku hrdinů československého odboje přišli kromě premiéra uctít také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) nebo náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Přítomni byli i členové obce legionářské v dobových britských uniformách a s historickými prapory.

Na Karlově náměstí dnes pokračuje dvoudenní akce k připomenutí 75 let od úspěšného atentátu a smrti všech zúčastněných parašutistů po boji s Němci v kryptě chrámu v Resslově ulici. V jižní části náměstí na víkend vyrostl dobový stanový tábor československých letců v Británii.

Útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje. Zaútočili na něj parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. Po atentátu nastal v protektorátu teror a masové popravy, jejichž vrcholem bylo v červnu 1942 vyhlazení Lidic a Ležáků.

Parašutisté z výsadku Anthropoid se přes tři týdny skrývali, nakonec je v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje Němci vypátrali na základě zrady jednoho z nich, Karla Čurdy. Následný boj 18. června 1942 nepřežil ani jeden z parašutistů. V kryptě padli Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc.

Témata:  Reinhard Heydrich Praha Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy